België

Begraven

Op de begraafplaats Dieweg in Brussel groeien 202 plantensoorten. Sinds 1945 worden hier geen graven meer gedolven, met uitzondering voor de laatste rustplaats van Hergé, de vader van Kuifje, die in 1983 overleed. Dieweg behoort samen met het kerkhof van Laken tot de mooiste dodenakkers van België. De concurrentie van crematie en asverstrooiing zal een oude grafsteen nauwelijks deren, maar door gebrek aan onderhoud en restauratie dreigen veel begraafplaatsten hun monumentale karakter te verliezen. De Gentse Universiteitsbibliotheek wijdt een tentoonstelling aan het funeraire erfgoed. Vier Vlaamse fotografen tonen hier de eeuwig versteende stilte. Herinneringen aan herinneringen, Universiteitsbibliotheek, Rozier 9, Gent. T/m 31 mrt, ma-vr, 9-17u.

My Dinner with André

Vorig jaar won het toneelstuk My Dinner with André, een coproductie van Compagnie De Koe en theatergroep STAN, de Theaterfestivalprijs. Het stuk is gebaseerd op de gelijknamige film van Louis Malle, waarin toneelschrijver Wallace Shawn en regisseur Andre Gregory elkaar na jaren van scheiding ontmoeten in een eethuis. De twee vrienden eten smakelijk en voeren ondertussen een avondvullend gesprek. Behalve dit successtuk herneemt Cie De Koe een tweede topper van vorig seizoen: De Nijl is in Cairo aangekomen. Ook dit betreft een dialoog tussen twee mannen, broers dit keer en het rijke menu van `André' is vervangen door een salontafel waaraan liters water worden gedronken. My Dinner with André, tournee in Vlaanderen, t/m 31 maart. De Nijl is in Cairo aangekomen, 7 april t/m 20 mei. Inl en speellijst: De Koe, 00-3232486660.

CollectieVan Herck

Charles Van Herck (1884-1955) kwam uit een familie van antiquairs. In 1947 richtte hij een veilinghuis op dat zou uitgroeien tot één van de voornaamste in Antwerpen. Behalve gerespecteerd kunsthandelaar was Van Herck ook een groot verzamelaar van terracotta's en tekeningen. In zijn terracotta-collectie bevinden zich onder meer topstukken van Lucas Faydherbe, beroemd beeldhouwer uit het eind van de 17de eeuw en leerling van Rubens. Van Herck specialiseerde zich in het bijeenbrengen van de grote Vlaamse meesters. De unieke verzameling toont de fragiele ontwikkeling van de beeldhouwkunst in de Vlaamse Barok. De collectie Van Herck is ondergebracht in twee musea. Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Leopold de Waelplaats, Antwerpen. T/m 4 juni, di-zo,10-17u. Museum Plantin-Moretus, Vrijdagmarkt 22, Antwerpen. T/m 4 juni, di-zo, 10-17u.

En verder

Selectie uit het werk van beeldhouwer Ludwig Vandevelde in het MUHKA, Leuvensestraat 32, Antwerpen; een keuze uit de verzameling van de Nederlandse jurist en amateurfotograaf Bert Hartkamp, die vorig jaar overleed, is te zien in het Museum voor Fotografie, Waalse Kaai 47, Antwerpen. T/m 24 apr, di-zo, 10-17u; Gouaches en inkttekeningen van Roland Topor bij Antiquariaat Rossaert, Nosestraat 7, Antwerpen. T/m 27 mei, wo-za, 10-18u; Van De Ridder tot Elsschot, een biografie in foto's t/m 24 april in het Museum voor Fotografie, Antwerpen.