APX heeft tekort aan importcapaciteit

De electriciteitsbeurs APX kampt nog steeds met een gebrek aan importcapaciteit. Van de toegezegde 900 Megawatt komt maar weinig terecht, zegt directeur B. den Ouden. ,,Overdag is maar 300 Megawatt beschikbaar en 's nachts helemaal niets.'' Den Ouden vindt dat er meer ruimte beschikbaar moet komen. Dat kan volgens hem door flexibilisering en vermindering van de importen door de productiebedrijven. En daar zit nu net het grote probleeem. Veel van de importcapaciteit wordt gebruikt voor oude, ongunstige contracten uit de tijd van voor de marktliberalisering. Deze zogenoemde bakstenen blokkeren de vrije markt. De APX heeft een beroep gedaan op minister Jorritsma van Economische Zaken. Zij moet inspringen, vindt Den Ouden. Hij verwacht anders ook volgend jaar problemen. (ANP)