Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

AFWASSEN

Teo Cabral (16)

Geboorteland: Portugal

Beroep: diskjockey

In Nederland sinds: 1993

,,Het is anders hierzo. Als Nederlanders gaan afwassen, gaan ze meteen afwassen, afdrogen en alles in de kast zetten. In Portugal laat je dingen gewoon op het droogrek hangen. Het is misschien een stom voorbeeld, maar het geeft wel de cultuurverschillen weer.

,,Ik ben een Portugees, dat verandert niet, al woon ik nu bijna even lang hier als ik daar heb gewoond. Soms ga ik naar Lissabon, maar ik mis het niet echt. Als ik in Portugal zou gaan wonen, zou ik m'n vrienden missen, het uitgaan en zondags draaien in het jongerencentrum.

,,Dat ik veel cabo draai, heeft niks te maken met mijn afkomst. Kaapverdië was een Portugese kolonie, daardoor ben ik met cabo vertrouwd, maar ik draai evengoed mellow en hiphop.

,,Toen ik negen was, ging mijn moeder hier wonen; ze wilde opnieuw beginnen. Ik wachtte bij mijn oma in Lissabon en na een tijdje ben ik ook gegaan.

,,Nee, ik word niet gediscrimineerd, niet dagelijks tenminste. En ik zit hier goed, ik denk dat er hier meer mogelijkheden voor jongeren zijn. In Portugal zou ik thuis wonen, niet in een jongerenkamertrainingscentrum. En ik zou het daar nooit tot diskjockey hebben geschopt.''