Wel of geen foto

De Oostenrijkse kanselier Schüssel krijgt morgen tijdens de Europese top in Lissabon geen kans om over versoepeling van de sancties tegen zijn land te overleggen. Hij mag alleen een korte verklaring afleggen. Vervolgens zal de voorzitter, de Portugese premier Guterres, zeggen dat de diplomatieke sancties tegen Oostenrijk zullen voortduren zolang de extreem-rechtse FPÖ deel uitmaakt van de regeringscoalitie.

Officieel zal de kwestie Oostenrijk geen rol spelen op de Europese top, omdat veertien EU-lidstaten hebben afgesproken dat de EU normaal moet functioneren. In werkelijkheid verwachten diplomaten dat de regeringsleiders Schüssel zullen laten merken dat de verhoudingen niet normaal zijn. Voorzitter Portugal heeft al laten weten dat het gebruikelijke groepsportret van de regeringsleiders waarschijnlijk niet doorgaat. De Franse president Chirac zou hebben laten weten niet met Schüssel op de foto te willen.

Schüssel heeft in een interview in het Franse dagblad Le Monde gezegd te aanvaarden als zijn land onder toezicht komt wat betreft mensenrechten, als de sancties van de veertien worden ingetrokken.