Vergeefs protest spelers tegen ontslag Wouters

Protesten van de spelersgroep hebben het bestuur en de directie van Ajax er niet van kunnen weerhouden Jan Wouters als hoofdtrainer te ontslaan. De 39-jarige oud-international werd gisteren op non-actief gesteld als gevolg van de slechte resultaten van Ajax. Hans Westerhof, de naar Willem II vertrekkende directeur opleidingen, neemt als interim-coach de taken van Wouters waar in de laatste negen duels van dit seizoen.

Hennie Henrichs, bestuurslid technische zaken bij Ajax, toonde zich solidair met Wouters. Hij legt na elf jaar zijn functies neer in het bestuur van Ajax en de Raad van Commissarissen. ,,Op mijn advies is Wouters in 1997 aangetrokken als trainer bij Ajax'', zo lichtte Henrichs zijn vertrek toe. ,,Het was ook mijn voorstel Wouters in december 1998 aan te stellen als hoofdtrainer na het ontslag voor Morten Olsen. Ik heb Jan als een bijzonder mens leren kennen. Zijn vertrek kan geen op zichzelf staand feit zijn. We hebben bij Ajax collectief gefaald en ik neem daarvoor als bestuurslid mijn verantwoordelijkheid.''

Aanvoerder Aron Winter toonde zich teleurgesteld over het besluit van de directie van Ajax om Wouters te ontslaan. ,,Wij zijn het niet eens met het bestuur'', verklaarde Winter gisteren. ,,Ook bij de spelers is deze klap hard aangekomen. Het vertrek van Wouters is niet de oplossing voor de problemen in het elftal. Ik had ook het idee dat Jan nog wel perspectieven zag. Onze nederlagen zijn hem niet aan te rekenen. Wouters had uitstekende oefenstof en hij kon zijn visie ook heel goed over brengen. De spelers moeten de hand in eigen boezem steken.''

Ajax heeft nog geen definitieve opvolger van Wouters aangesteld. De naam van Co Adriaanse, die tweeëneenhalf jaar geleden bij Ajax vertrok als directeur opleidingen was, wordt nadrukkelijk genoemd. Algemeen-directeur Frank Kales ontkende gisteren tijdens een persconferentie dat de scheidende coach van Willem II reeds was benaderd. ,,Het vertrek van Wouters geeft ons de tijd om een oplossing te zoeken voor het volgend seizoen'', zei Kales. ,,Hoewel zijn naam al maandenlang in verband wordt gebracht met Ajax hebben we niet gesproken met Adriaanse.''

Volgens Kales is het besluit om Wouters te ontslaan niet ,,lichtvoetig'' genomen. ,,We vonden van meet af aan dat we een beginnende trainer alle steun moesten geven'', zei hij. ,,We hadden ook hoge verwachtingen van dit seizoen, maar we zijn teleurgesteld in de resultaten. Hoewel verzachtende omstandigheden zijn aan te voeren als blessures en spelers die moesten wennen aan het systeem bij Ajax zijn we ook een sportbedrijf. En dan helpen excuses niet. We dragen een collectieve verantwoordelijkheid voor het vertrek van Wouters. We zijn er dan ook niet van overtuigd dat met het afscheid van de trainer de problemen bij Ajax zijn opgelost.''

Wouters stelde de spelers van Ajax gisteren voor de training zelf op de hoogte van zijn ontslag. Kales zei dat de oud-international begrip had getoond voor de beslissing van de directie hem van zijn taken te ontheffen. ,,Jan heeft voldoende over zich heen gekregen'', stelde Kales. ,,Maar hij blijft een man met karakter en wij waarderen zijn recht-door-zee mentaliteit. Jan is een man van weinig woorden. Maar als hij iets zegt, komt het uit zijn hart. Wouters verklaarde dat hij met ons door één deur wil. 'Van mij hoef je geen rancune te verwachten', was zijn reactie. Hij toonde zich tevens bereid Westerhof met raad en daad bij te staan.''

Interim-coach Westerhof ,,stond niet te trappelen'', toen hem werd verzocht Wouters tijdelijk te vervangen. Hij voerde gisteren een langdurig gesprek met de ontslagen hoofdcoach. ,,Als Jan het niet eens was geweest met mijn aanstelling had ik het niet gedaan'', zei de Groninger die volgend seizoen Adriaanse bij Willem II opvolgt. Een eisenpakket had Westerhof niet meegekregen van het bestuur voor de resterende negen duels, waarin Ajax deelname aan Europees voetbal veilig moet stellen. ,,Ik kan slechts mijn stinkende best doen en dan zien we wel hoe het afloopt. Dit elftal worstelt met zichzelf. Maar er is geen pasklare oplossing, anders had Wouters die zelf wel bedacht.''