Uraniumbom Kosovo

De NAVO moet opheldering verschaffen over de plaatsen in Kosovo waar tijdens de luchtoorlog van vorig jaar is gebombardeerd met bommen met verarmd uranium. Dat zei gisteren Pekka Haavisto, leider van een onderzoekscommissie van de VN.

Tijdens de luchtoorlog zijn in totaal 31.000 bommen met verarmd uranium op Servische doelen in Kosovo afgeschoten. Verarmd uranium wordt in bommen gebruikt om ze in staat te stellen dikke bepantsering van militaire voertuigen en bunkers te doordringen. De plaatsen waar ze werden gebruikt moeten worden gemarkeerd, er moeten waarschuwingsborden komen en kinderen moeten niet de kans krijgen er te komen, zo zei Haavisto gisteren in Genève. Volgens hem is de bevestiging van NAVO-secretaris-generaal Robertson dat er bommen met verarmd uranium zijn gebruikt op zichzelf geen reden voor alarm, maar omdat de wetenschappelijke kennis over de gevolgen van verarmd uranium op de gezondheid beperkt is, is voorzichtigheid geboden. Verarmd uranium kan bij de explosie van een bom lucht, grond en water besmetten met radioactieve deeltjes. Haavisto beklaagde zich over een gebrek aan medewerking van de NAVO tijdens het onderzoek van zijn team in Kosovo, vooral bij de pogingen vast te stellen hoeveel milieuschade is aangericht.

Volgens Haavisto staat inmiddels vast dat vooral in het westen en zuidwesten van Kosovo met uraniumbommen is gewerkt, in de buurt van de steden Prizren en Klina en ten noorden van Suva Reka en Uroševac. (Reuters, AP)