UPC verliest wederom fors, VNU in trek

Kabelconcern UPC lijkt uit de gratie bij beleggers. Na een koersval van 11 procent gisteren was het aandeel vanmorgen opnieuw de grootste daler onder de hoofdfondsen met een verlies van 6,8 procent op 58 euro.

Die koers is de laagste in bijna twee maanden, en bevindt zich bijna een derde onder het recordslot van 83,22 euro nog maar twee weken geleden. De handel had vanmorgen geen verklaring. Voorbeurs was er de verwachting dat UPC zich vandaag juist zou herstellen.

De aandacht ging op de beurs wederom uit naar World Online, dat gisteren 20 procent kelderde tot 29,95 euro. Een van de grote aandeelhouders, het Amerikaanse BayStar, blijkt na de beursgang 1,2 miljoen aandelen te hebben verkocht, maar beloofde vanmorgen zich tot 15 mei van dit soort verkoopacties te onthouden. Dat zorgde voor een kortstondig herstel van World Online tot 35,60 euro. Maar in de loop van de ochtend zakte het aandeel weer wat weg tot 33,80 euro. In de handel werd er van uitgegaan dat er koerssteun werd verleend door de begeleidende banken ABN Amro en de Rabo. De overige tech-fondsen deden het over het algemeen prima, en profiteerden van een herstel van de Nasdaq-index in de VS met 2,1 procent. KPN kon 4 procent omhoog tot 132 euro, Philips won 1,1 procent op 189,10 euro en ASML mocht 2,1 procent omhoog tot 134,25 euro.

De grootste uitschieter was mediabedrijf VNU, dat 6,7 procent vooruit kon naar 73,10 euro. Dat kwam door VNU Business Online, dat een akoord heeft gesloten met de start-up Internet Telecom (omzet nog geen 4 miljoen euro) voor levering van diensten via draadloos internet. Dat was voor beleggers voldoende om de beurswaarde van VNU met een paar miljard op te waarderen.

Ook Ahold blijft in de herstelfase, en steeg vanmorgen wederom flink, met 5,3 procent naar 27,26 euro. Dat is de hoogste koers sinds 11 januari, toen een daling werd ingezet tot een laagste slot van 21,15 euro op 24 februari. Een hogere waardering door de Britse bank HSBC gisteren droeg vanmorgen nog steeds bij tot de gunstige stemming rond de retailer.

Ook de financiële sector was sterk, met een koerswinst van 3,7 procent voor ING, 1,8 procent voor Aegon, 2,4 procent voor Fortis en een klein winstje van 0,2 procent voor ABN Amro. Hagemeyer doorbrak zijn maandenlange verliestrend met een koerswinst van 6,4 procent tot 18,77 euro. Sinds januari is de koers gehalveerd, maar beleggers die op zoek waren naar laaggewaardeerde aandelen pikten Hagemeyer vanmorgen op.

Met zoveel stijgers aan boord wist de AEX ondanks de koersval van UPC toch te klimmen, met 6,96 punten (1,0 procent) tot 679,59 punten. Daarmee deed Amsterdam het maar iets slechter dan Frankfurt en Parijs.

De euro bleef vanmorgen zwak onder de 9,96 dollar, nadat de munt een tik meekreeg van de Amerikaanse renteverhoging van 5,75 procent naar 6 procent gisteravond.