UPC biedt KPN excuses aan

UPC biedt KPN zijn excuses aan omdat de kabelaar onder valse voorwendselen heeft geprobeerd klanten van de telecomreus zou inlijven. Een kort geding dat gisteren zou dienen, is daarmee van de baan. UPC betuigt spijt via een open brief in vijf regionale dagbladen. UPC, dat onder meer in de hoofdstad telefoon via de kabel aanbiedt, had een verkoopkantoor in de arm genomen, dat klanten wierf door met opzet onjuiste informatie te geven. Verkopers vertelden dat KPN de activiteiten in de omgeving zou beëindigen. Voor de klant zat er dus niets anders op dan een telefoonabonnement via UPC te nemen, was het betoog. Het contract met de verkoper is inmiddels verbroken. ,,Dit is niet de manier waarop we onze producten willen verkopen'', verzekert een UPC-woordvoerster. (ANP)