True Lies

Zet regisseur James Cameron en Arnold Schwarzenegger samen op de filmset en je hebt vuurwerk, of beter gezegd, rondfluitende kogels en nucleaire explosies. In Terminator 2 leidde de chemische reactie tussen beiden tot duizelingwekkende actie en ook in de komische avonturenfilm True Lies (1994) gaan alle remmen los.

Niet zo lang geleden verklaarde Arnie dat hij bereid was om president van Oostenrijk te worden als het volk hem nodig zou hebben, maar vooralsnog lijkt hij zich liever bezig te houden met het spelen van mensen die ondergronds opereren. In True Lies is hij in topvorm als spion met James Bond-allure die ten strijde trekt tegen het internationaal nucleair terrorisme. Zijn missie is zo geheim dat zelfs zijn eigen vrouw (Jamie Lee Curtis) niet weet wat hij uitspookt als hij niet thuis aan de afwas staat. Ze denkt dat haar saaie echtgenoot 's ochtends zijn grijze pak aantrekt om computers te verkopen.

In hetzelfde pak danst Arnie echter vrolijk de tango met een femme fatale, aanschouwt hij de even fatale paddestoelwolk boven de Florida Keys en achtervolgt hij te paard een terrorist dwars door het Marriott hotel.

,,Ik ben getrouwd met Rambo!'', roept Jamie Lee verschrikt uit als ze uiteindelijk zijn ware gedaante ontdekt. Maar godzijdank is Arnie geen Sylvester Stallone, want deze laatste bink is zelden betrapt op enige zelfrelativering, iets waar Arnie in later werk juist in is gaan uitblinken. Ook True Lies zit weer boordevol vette knipogen, alhoewel niet zo briljant als de scène uit Last Action Hero, waarin een bloeddorstige Arnie als Hamlet bromt tegen een schedel: ,,To be or not to be. Not to be."

In True Lies wordt er flink de draak gestoken met de clichés van het actiegenre. Zo wordt bijvoorbeeld het feit dat in actiefilms de goeden nooit door een kogelregen geraakt worden terwijl de slechten al na één schot dood neervallen, op de hak genomen. Minpuntje is de aandacht voor de huwelijkscrisis van Arnie, die zijn vrouw ervan verdenkt te scharrelen met een tweedehands-autoverkoper. De ingewikkelde truc die hij toepast om de waarheid te achterhalen is te ridicuul voor woorden, maar zelfs dat is de nog nimmer van zijn troon gestoten koning van de actiefilm wel te vergeven.

True Lies (James Cameron, 1994, VS), BBC1, 22.35-0.55u.

    • Mariska Graveland