Tragere winstgroei Gucci door overname YSL

Het Italiaanse modehuis Gucci heeft vanochtend gewaarschuwd dat de winstgroei dit jaar wordt geremd door de overname van het Franse modehuis Yves Saint Laurent.

In 1999 steeg de nettowinst van het concern nog met bijna 70 procent tot 330 miljoen dollar (760 miljoen gulden), maar dit jaar zal de winst per aandeel waarschijnlijk zelfs licht dalen. Yves Saint Laurent, dat vorig jaar werd overgenomen voor ruim 2 miljard gulden, is zijn hele bedrijfsmodel aan het omgooien. ,,In plaats van alles in licentie te geven aan anderen, willen we zelf de volledige controle hebben'', zei bestuursvoorzitter Domenico De Sole vanochtend in een toelichting op de jaarcijfers.

Gucci is gevestigd in Florence, maar koos een paar jaar terug voor een beursgang in Amsterdam en New York. Sinds begin dit jaar maakt Gucci deel uit van de AEX-index met de 25 belangrijkste fondsen van de Amsterdamse beurs. Vorig jaar werd Gucci bedreigd door een vijandige overname door het Franse mode- en champagnehuis LVMH. Maar die aanval is afgeslagen met hulp van een ander Frans bedrijf, de detailhandelsconcern PPR dat nu een belang van ongeveer 40 procent heeft in Gucci.

Gucci maakte afgelopen jaar een 69 procent hogere nettowinst van 330 miljoen dollar (760 miljoen gulden) en een bedrijfsresultaat van 273,2 miljoen dollar. De omzet steeg met 19 procent tot 1,2 miljard dollar. De winstmarge (het bedrijfsresultaat als percentage van de omzet) steeg tot 22,1 procent.

De winst per aandeel steeg met 6,1 procent tot 3,48 dollar, in lijn met voorspellingen van analisten. Maar de aanloopverliezen en benodigde investeringen bij Yves Saint Laurent (YSL) zou het resultaat in 2000 kunnen beperken tot 3,45 dollar per aandeel, een voorspelling van analisten waar topman De Sole zich ,,gemakkelijk'' bij voelt, zo zei hij vanochtend in een toelichting voor analisten.

Beleggers reageerden voorzichtig op de cijfers. De koers van het aandeel daalde vanochtend met ongeveer 2,5 procent tot 96,40 euro.

Vooral het herstel van de economie in Azië, waar een aanzienlijk deel van de Gucci-handtassen en schoenen wordt verkocht, zorgde voor de groei van winst en omzet. De omzet in Azië steeg in het vierde kwartaal met 18 procent, in Europa met 13 procent en in de Verenigde Staten met 17 procent. Per productcategorie kwam de sterkste groei van de kledingdivisie, waar de omzet met 35 procent toenam. Ook de resultaten in het vierde kwartaal en de eerste weken dan dit jaar waren zeer bevredigend, zei De Sole tegen analisten. Hij rekent er op dat Yves Saint Laurent op korte termijn winstgevend wordt.