Toshiba steekt 45 miljard in ommezwaai

Toshiba gaat zich de komende drie jaar veel meer toeleggen op informatie- en technologieproducten. Het Japanse elektronicaconcern investeert 2,1 biljoen yen (45 miljard gulden) in de mobiele telefonie en netwerken voor datatransport. Ook nieuwe geheugenchips en beeldschermen krijgen meer aandacht.

Toshiba beëindigt tegelijkertijd enkele verliesgevende activiteiten, waaronder de productie van de huidige generatie geheugenchips (dram). In Japan gaan de plannen ten koste van 8.500 van de 151.000 banen; in het buitenland daarentegen stijgt het aantal met 7.000 tot 48.000. De herstructurering moet de resultaten fors opvoeren. In het tot eind maart lopende boekjaar voorziet Toshiba een verlies van 30 miljard yen. Dat moet over drie jaar een nettowinst van 200 miljard yen zijn op een omzet van 7,8 biljoen yen. (ANP, AFP)