Studenten mogen van Kamer tien jaar studeren

Studenten mogen maximaal tien jaar over hun studie doen. Dat plan van minister Hermans (Onderwijs) wordt gesteund door een meerderheid in de Tweede Kamer. Ook steunt de Kamer het voorstel van de minister om de leeftijd waarop een student nog een studiebeurs kan krijgen, te verhogen van 27 naar 30 jaar. PvdA, D66 en CDA zouden overigens het liefst zien dat de leeftijdsgrens helemaal wordt opgeheven.

Dit bleek gisteren tijdens een debat in de Tweede Kamer over de flexibilisering van de studiefinanciering. De minister is er voor dat studenten hun vier- of vijfjarige studie moeten kunnen onderbreken om te werken of te reizen. Mits ze binnen tien jaar afstuderen, hoeven ze dan hun studiebeurs die zij vier of vijf jaar hebben ontvangen, niet terug te betalen.

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat studenten 20.000 gulden per jaar moeten kunnen bijverdienen. Thans ligt die grens op 15.000 gulden. Studenten die nu jaarlijks meer verdienen dan 15.000 gulden, worden op hun studiebeurs gekort.

Het Kamerlid Brood (VVD) wil een bijbaan naast de studie stimuleren. ,,Het is nuttig om werkervaring op te doen en bovendien kunnen studenten zich hierdoor goed ontplooien.''

Ook wil de Tweede Kamer dat de aanvullende beurs niet langer onder het `prestatieregime' valt. Studenten met ouders die hen financieel niet kunnen (of willen) steunen, krijgen een aanvullende beurs. Deze beurs komt bovenop de basisbeurs die alle studenten krijgen. Sinds 1996 krijgen studenten de basisbeurs én de aanvullende beurs eerst als lening. Pas als de studie binnen vijf jaar is afgerond, worden die bedragen omgezet in een gift.

PvdA, CDA, D66 en GroenLinks willen dat de aanvullende beurs direct wordt verstrekt als gift. Zij vinden het onbillijk dat studenten met arme ouders een grotere schuld kunnen opbouwen dan studenten met rijke ouders.

Hermans vindt dat te duur: het zou hem in één keer 900 miljoen gulden kosten. Hij wordt hierin gesteund door zijn eigen VVD-fractie. De minister heeft eerder al toegezegd de aanvullende beurs in het eerste studiejaar wel als gift te willen verstrekken.