Status en charisma

Sylvia Catharina Tóth (55) legde de basis voor haar latere carrière in 1959, direct na haar studie psychologie aan de universiteit van Leiden. Vanaf toen was ze dertien jaar lang uitzendkracht, zo staat te lezen op haar curriculum vitae. Daarna werd ze directeur van Content. Dat bleef ze 25 jaar.

De van geboorte Hongaarse Tóth bouwde Content met veel charisma uit tot een middelgrote uitzendketen, kocht de andere aandeelhouders uit, bracht het bedrijf eigenhandig naar de beurs en werd de eerste vrouwelijke bestuursvoorzitter van Nederland. Content ontpopte zich tot beurslieveling en Tóth werd een vertrouwde verschijning op recepties en partijen, waar ze haar grote orders binnensleepte en waar ze in contact kwam met mannen als voetbaltrainer Leo Beenhakker, ex-Elseviervoorzitter Pierre Vinken en Philipstopman Cor Boonstra. Dat waren niet haar zakelijke partners, maar haar minnaars – Vinken was zelfs korte tijd haar echtgenoot.

De status van Tóth bereikte zijn hoogtepunt van midden jaren tachtig tot midden jaren negentig. Ze schopte het tot zakenvrouw van het jaar, won de prijs voor de best geklede vrouw van Nederland en ze werd door de minister van Verkeer en Waterstaat aangezocht om een commissie voor te zitten die de uitgifte van rijbewijzen onderzocht – de commissie Tóth.

Voor Content slaagde ze erin topmensen als oud-Vendex-voorzitter Arie Maas en oud-premier Ruud Lubbers binnen te halen als commissaris. Zelf kreeg Tóth ook het ene na het andere verzoek om commissaris te worden, een functie die ze nog altijd vervult bij Vendex KBB, Endemol en, tot gisteren, Creyf`s. De Belgen, die vorig jaar Content overnamen – Tóth was toen zelf al een jaar bestuursvoorzitter-af en Content was na het vertrek van haar opvolger Hans Stellingsma in zwaar weer beland – boden haar een commissarispost aan.

Sindsdien is het bergafwaarts gegaan met Content. Niet alleen moest de uitzender vlak voor de overname door Creyf's tegenvallende cijfers presenteren, kort na de overname raakte enkele directeuren van Content in een voorkennisaffaire verwikkeld. Dit bleek uiteindelijk slechts de opmaat te zijn voor een veel omvangrijker voorkenniszaak, waarbij het gehele Content-bestuur en president-commissaris Arie Maas betrokken bleken. Tóth en oud-commissaris Lubbers werden gehoord als getuige in deze zaak.

Het moet haar allemaal na aan het hart zijn gegaan. Gisteravond besloot ze haar geesteskind definitief achter zich te laten. Met gevoel voor dramatiek stuurde Tóth gisteravond op briefpapier van haar privé-BV'tje dat vermogende Nederlanders in Zuid-Frankrijk bijstaat, Tóco, een persbericht rond. ,,Vandaag verlaat ik Content voorgoed'', zo luidde haar boodschap.