`Sport is een beroep geworden'

Volleyballer Peter Blangé behoort tot de 44 sportmensen die kandidaat zijn gesteld om namens de atletencommissie lid van het Internationaal Olympisch Comité te worden. ,,Ik spring graag in de bres voor anderen.''

Het Internationaal Olympisch Comité besloot vorig jaar dat sporters meer bestuurlijke inbreng moeten krijgen. Negentien sporters die nog actief zijn of pas recent zijn gestopt, zullen daarom deze zomer als lid van het hoogste sportorgaan worden benoemd. Acht plaatsen zijn beschikbaar voor zomersporters, vier voor wintersporters. IOC-voorzitter Samaranch wijst persoonlijk de laatste zeven personen aan.

De acht zomersporters worden tijdens de Olympische Spelen van Sydney door hun collega's gekozen. Tot de 44 kandidaten, die door hun nationale olympische comite's zijn aangemeld, behoort naast onder anderen de atleten Bubka, Kostadinova, Zelezny en Szabo, de zwemmer Popov, de roeier Baar, de tennisser Lapenti en de basketballer Divac de Nederlandse volleyballer Peter Blangé. Wanneer hij wordt gekozen, is hij de vierde Nederlander in het IOC. Kroonprins Willem-Alexander, Anton Geesink en Hein Verbruggen zijn al lid.

Vandaag werd Blangé op Papendal door NOC*NSF-voorzitter Hans Blankert en atletenafgevaardigde Jessica Gal officieel kandidaat gesteld door de Nederlandse sport. Blankert verklaarde dat NOC*NSF ongeveer een ton in de campagne voor Blangé wil steken. ,,We moeten het agressief aanpakken. De strijd zal hard zijn, want er zijn veel sterke kandidaten.''

Waarom wil je IOC-lid worden?

Blangé: ,,Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in de randvoorwaarden, die een optimale sportprestatie mogelijk moeten maken. Zo heb ik bij de nationale volleybalploeg ooit de spelersraad opgericht. Sport is een beroep geworden en vergt meer dan een volledige dagtaak. Daar moeten we op inspelen. Nederland is wat dat betreft vooruitstrevend. Topsporters krijgen hier straks zelfs een basisinkomen. Ik zou ook internationaal mijn zegje willen doen. Want wie voelt de behoeften van de sporter nou beter aan dan de sporter zelf? Daarom heb ik vorig jaar al positief gereageerd op het verzoek van de atletencommissie van NOC*NSF om me kandidaat te stellen. Ik spring graag in de bres voor anderen en kan slecht tegen rommel.''

Hoe ga je campagne voeren?

,,Dat gaan we binnenkort uitwerken. Ik word actief begeleid door NOC*NSF. Ook heb ik gevraagd of ik op bestuurlijk niveau een beetje zou kunnen worden gecoacht. En wie zouden dat beter kunnen dat de drie huidige Nederlandse IOC-leden? Ik heb ze nog niet gesproken, maar ze zijn van mijn kandidatuur op de hoogte en staan er achter.''

En het speerpunt in je campagne?

,,Ik vind het belangrijk dat sporters niet overbelast worden. Die kans bestaat onder invloed van de commercie. We moeten uitkijken dat sportmensen fysiek niet te zwaar worden belast en snel opgebrand raken. Dat zijn ook de momenten waarop iemand naar foute middelen zou kunnen grijpen. Het is misschien afgezaagd om over doping te beginnen, maar we kunnen dat probleem niet zo maar negeren. Daarom moeten we proberen de oorzaken, waarom iemand doping gaat gebruiken, weg te nemen en moet er altijd overleg zijn tussen de sporters en de beleidsbepalers over de invulling van de programma's.''

Vier jaar geleden deed hockeyer Bovelander in Atlanta een vergeefse poging om in de atletencommissie te komen. Is het een nadeel dat je uit een klein land komt?

,,Ik weet niet of dat werkelijk zo is. Ik verloochen mijn afkomst niet. Sporters, die stemmen, kijken eerst naar kandidaten uit eigen land, daarna naar kandidaten uit de eigen sport en tenslotte naar bekende namen. In Atlanta werden de meest bekende kandidaten ook gekozen. Ik probeer natuurlijk zo veel mogelijk stemmen uit het volleybal te krijgen. En verder hoop ik dat de argumenten, die ik aanvoer, zullen aanslaan.''

In Sydney wordt gestemd over de atletencommissie. Is het daarom nu nog belangrijker dat jij je met de volleybalploeg kwalificeert?

,,Dat klopt. Ik ga er ook nog steeds vanuit dat dat lukt. We zijn zeker niet minder dan Canada en Frankrijk, onze tegenstanders in het kwalificatietoernooi. Die ploegen zijn ons probleem ook niet, maar dat zijn wij zelf. We moeten zorgen dat iedereen fit is en dat alle neuzen dezelfde kant opstaan. NOC*NSF heeft me toegezegd dat ze me met mijn kandidatuur in Sydney zal helpen als we ons niet plaatsen. Maar ja, de wel geplaatste sporters gaan dan wel voor.''

Heb je wel genoeg kostuums?

,,Ik heb wel een paar pakken. En dat gaan er nog meer worden. Ik heb jarenlang voornamelijk in een joggingpak gelopen, omdat ik bijna altijd moest trainen en spelen. Tegenwoordig kom ik bij gelegenheden waar een goede uitstraling van belang is. Ondanks mijn lengte (2.05 meter) schijn ik een redelijke pasvorm te hebben. Ik ben trouwens niet de langste kandidaat. De basketballer Divac is 2.15 meter.''

    • Hans Klippus