Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Een reportage over een nieuwe generatie mobiele telefoons met ongekende mogelijkheden en de eerste aflevering van een serie over de komende verkiezingen in Rusland. TV2, 17.35-18.43u.

Nova. Gesprek met Neelie Peper-Kroes in Noorwegen over het aftreden van haar man, de oud-minister van binnenlandse zaken Bram Peper. Verder over een Nederlands wetenschappelijk onderzoek naar waarom grensrechters zich tijdens voetbalwedstrijden zo vaak vergissen bij buitenspel-situaties. Ned.3, 22.34-23.04u.

DOCUMENTAIRES

Per Saldo. Serie over economische trends die ons leven beïnvloeden, vandaag over de bouwwoede in Nederland. Ned. 3, 20.30-21.00u

Taming the Floods. Het verhaal van een Nederlandse landschapsarchitect, gespeeld door de Belgische acteur Jan Decleir, die in Polen werkt aan de inrichting van nieuwe natuurgebieden. Ned.3, 21.00-21.48u.

10.000 private eyes. In Groot-Brittannië zijn zo'n 10.000 privé-detectives actief. In deze derde film in de Modern Times-serie van de BBC een uitgebreid portret van de `private eyes' in het land, op wie zelfs de politie soms leunt voor informatie. BBC2, 22.00-22.50u.

Kruimeldieven. Franse documentaire uit 1998 over kinderen op Madagascar, die door middel van diefstal het hoofd boven water moeten houden. In deze documentaire worden twee kruimeldieven op de voet gevolgd over een langere tijdsperiode. Een relaas over de kracht van kinderen om te overleven onder moeilijke omstandigheden. Ned.1, 22.38-23.32u.

REPORTAGE

Over de Balk. Serie over financiële blunders en ambtelijke missers. Vandaag onder meer een reportage over een school die door een fout een prachtig speelhuisje kwijtraakt. Door een verbouwing ging het geschenk van de ouderraad naar de gemeente en is het nooit teruggeplaatst. Veronica, 21.20-21.55u.

AMUSEMENT

Jambers Magazine. Nieuwe reeks van de Belgische televisiejournalist. Zie TV-Vooraf. RTL4, 22.15-23.05u.

Televisie. Vanuit de studio in een middelgroot mediapark worden `bewegende beelden' kritisch tegen het licht gehouden. Met Arjan Ederveen. Ned.3, 23.24-23.49u.

PRAATPROGRAMMA

Het Blauwe Licht. Anil Ramdas en Stephan Sanders bespreken een week televisie met twee gasten. Vandaag met kunsthistoricus Henk van Os en theatermaker Maarten van Hinte over humor en de strijd om de goede smaak. Ned.3, 19.55-20.30u.

Tussen Hemel en Aarde. Wilfred Kemp praat met Karen Armstrong over haar werk en levensbeschouwing. Zij schreef onder meer Een geschiedenis van god, dat een bestseller werd. Zij koos in het begin van de jaren zestig voor het kloosterleven, als meisje van zeventien. Het was een zeer moeilijke tijd voor haar in de strenge orde, waar nonnen totaal geïsoleerd waren van de buitenwereld. Ook gold er een verbod op vriendschap. Toen zij na zeven jaar besloot het klooster te verlaten, had zij nog nooit gehoord van bijvoorbeeld The Beatles. Ned.1, 23.32-0.06u.

MISDAAD

Tatort: Der Zweite Mann. Hoofdcommissaris Roiteris is verliefd en de gelukkige is een vrouw die ooggetuige is van een roofoverval. Ned.1, 21.05-22.38u.

SPORT

Voetbal. Champions League: Rechtstreekse uitzending van de wedstrijd Olympique Marseille-Feyenoord. De Rotterdamse ploeg is nog altijd in staat zich te plaatsen voor de achtste-finales van het grote Europese toernooi. Na de wedstrijd nabeschouwingen en samenvattingen van andere wedstrijden. TV2, 20.15-0.03u.

MUZIEK

Picture this. Reportage over de totstandkoming van de eerste zogenoemde Blue Plaque gewijd aan een popmuzikant. The Blue Plaques zijn in Groot-Brittanië herdenkingsplaten voor beroemde persoonlijkheden. Ze worden meestal geplaatst op een huis waar de beroemdheid gewoond heeft. Tot voor kort kwamen popmuzikanten niet in aanmerking voor een Blue Plaque, maar uitgerekend Jimi Hendrix, toch niet de braafste onder de contemporaine popmuzikanten, heeft een plaat gekregen op een huis in Londen waar hij verbleef. Het programma is een herhaling. BBC2, 0.30-01.00u.

FILM

Scorpion (William Reed, 1986, VS). Actiefilm met voormalig karate-kampioen Tommy Tulleners als veiligheidsagent. RTl5, 20.30-22.25u., met reclame.

Weekend at Bernie's (Ted Kotcheff, 1989, VS). Luidruchtige tienerklucht. Andrew McCarthy en Jonathan Silverman proberen in luxueus zomerverblijf de schijn op te houden dat er nog leven zit in lijk van hun baas (Terry Kiser). SBS6, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

. True Lies (James Cameron, 1994, VS). De regisseur van de Terminator-films en Titanic maakte een peperdure en nogal ironische actiefilm met Arnold Schwarzenegger als een naar James Bond gemodelleerde geheim agent. Dat echtgenote Jamie Lee Curtis denkt dat hij een saaie computerverkoper is, leidt tot weeë moraal over gezins- en huwelijksleven. Zie ook film-vooraf. BBC1, 22.35-0.55u.

Ashanti (Richard Fleischer, 1979, VS). Belegen avonturenfilm waarin missiedokter Michael Caine de achtervolging inzet wanneer zijn vrouw Beverly Johnson wordt ontvoerd door Arabische slavenhandelaar Peter Ustinov. Ook met William Holden, Omar Sharif. BBC1, 0.55-2.45u.

Foolin' around (Richard T. Heffron, 1980, VS). Poging tot eigentijdse screwball comedy. Arme Gary Busey probeert rijke Annette O'Toole te veroveren. Morgen, SBS6, 14.30-16.10u., onderbroken door reclame.