Schade door inbraken op Internet verdubbeld

De schade door inbraken op Internetsites is vorig jaar ruim verdubbeld ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat blijkt uit een onderzoek van de FBI en het Computer Security Institute (CSI), waarvan de resultaten vandaag zijn vrijgegeven.

Uit het onderzoek in de Verenigde Satten blijkt dat de totale schade door de inbraken steeg naar ruim 609 miljoen gulden. Ongeveer 640 overheidsinstellingen, bedrijven en banken werden ondervraagd. Meer dan 90 procent zei te hebben meegemaakt dat een computersysteem was belaagd. De schade door virussen, diefstal van laptops en misbruik van Internet door werknemers blijft ongeveer gelijk.

Bijna driekwart van de bedrijven en instellingen gaf aan dat zij te maken hebben gehad met diefstal van informatie, fraude of georganiseerde aanvallen van hackers waardoor een website niet meer bereikbaar is. In februari waren enkele bekende websites het doelwit van zo'n aanval, waaronder de zoekmachine Yahoo! en veilinghuis Ebay.

Volgens CSI gaat het van kwaad tot erger. ,,Veel websites zijn onbemand. Het probleem is niet technisch van aard. Er werken niet genoeg mensen aan.'' (Reuters)