Ruim 200 mariniers oefenen in Kosovo

Tweehonderdtwintig Nederlandse mariniers, een compagnie en de bataljonsstaf, nemen volgende week deel aan de NAVO-oefening `Dynamic Response' in Kosovo. De mariniers horen bij de strategische reserve van de NAVO voor SFOR, in Bosnië, en KFOR in Kosovo.

Aan de oefening doen twaalfhonderd militairen mee uit vijf landen. Naast Nederland zijn dat: de VS, Argentinië, Polen en Roemenië. De Nederlandse militairen nemen op de oefening blocking positions in, in de vallei bij Podujevo, niet ver van de grens met Servië. Volgens een woordvoerder van Defensie is het nadrukkelijk niet de bedoeling dat de mariniers worden ingezet voor KFOR-taken.

De oefening is wel bedoeld als `signaal' voor het Servische regime: ,,De NAVO is vastbesloten extra troepen te sturen als dat nodig is.''

De oefening begint 27 maart en duurt voor de Nederlanders tot 3 april. Ook het terugtrekken uit Kosovo is onderdeel van de oefening. Verder wordt er volgens de woordvoerder geoefend in `peacekeeping-achtige' operaties zoals het zichtbaar patrouilleren en het innemen van roadblocks. En er wordt een aanval met helicopters geoefend.

De mariniers hebben de afgelopen weken les gehad in geschiedenis van het gebied en de achtergrond van het conflict in Kosovo, en ze hebben geleerd mijnen te herkennen. Volgens de woordvoerder is de oefening ,,niet zonder risico'', maar het risico zou ,,beheersbaar'' zijn.