Porto en Valencia plaatsen zich voor kwartfinale

FC Porto en Valencia zijn er gisteren in geslaagd om de kwartfinale van de Champions League te bereiken. De Portugezen, die na het al geplaatste Barcelona tweede in groep A werden, versloegen Hertha BSC in Berlijn: 1-0. Valencia had in groep B thuis genoeg aan een gelijkspel tegen groepswinnaar Manchester United: 0-0.

Na de wedstrijden van gisteren zijn inmiddels zes van de acht ploegen in de kwartfinales bekend. Naast Porto, Valencia, Manchester United en Barcelona waren Bayern München en Chelsea vorige week al zeker van een plek in de volgende ronde. Vanavond worden de laatste wedstrijden in de groepen C en D gespeeld.

FC Porto kwam gisteravond bij het reeds uitgeschakelde Hertha BSC (met de Nederlanders Van Burik en Roy in de basis) in een saaie wedstrijd na 69 minuten op 1-0 door invaller Clayton. Met dit resultaat verzekerden de Portugezen zich van een tweede plaats in de groep.

Het al geplaatste Barcelona was er gisteren op gebrand om in Tsjechië tegen Sparta Praag niet te verliezen. De ploeg van trainer Louis van Gaal begon gisteren zonder Figo (geschorst) en Kluivert (kreeg rust) aan het duel. Sparta kwam in de eerste helft nog wel op voorsprong door een doelpunt van Svoboda die Hesp met een afstandschot verraste. In de tweede helft kwam Barcelona op gelijke hoogte door een doelpunt van Gabri. Drie minuten voor tijd leken de Tsjechen alsnog de overwinning te grijpen toen ze een strafschop. Hesp pakte echter de zwak genomen strafschop van Hapal. Een minuut later pakte Barcelona de volle winst toen Gabri zijn tweede doelpunt van de avond maakte.

In groep B speelde Manchester United niet voluit bij Valencia, omdat de titelhouder al zeker was van een plaats bij de laatste acht. Valencia twijfelde tussen aanvallen en verdedigen. De Spanjaarden die een paar kansen kregen bleven uiteindelijk steken op 0-0. Genoeg om Fiorentina van zich af te houden.

De Italianen kwamen zelf gisteren niet verder dan 3-3 tegen Bordeaux. Wiltord opende de score voor de Franse ploeg, na de rust maakte Chiesa gelijk via een penalty. Een rode kaart voor Alicarte van Bordeaux was het breekpunt in de wedstrijd. Daarna scoorden Batistuta en Rui Costa voor Fiorentina. De zege leek veiliggesteld, maar Zanotti bracht Bordeaux in de slotminuten terug tot 3-2 en Batlles maakte vervolgens de gelijkmaker. Maar ook een overwinning zou op basis van het onderling resultaat tegen Valencia genoeg zijn geweest voor de Italianen.