Oscarkandidaat direct op televisie

Meer dan vijftig internationale prijzen won hij voor zijn animatiefilms, en zijn studenten werden zelfs al met Oscars beloond, en nu is Paul Driessen (1940) eindelijk zelf genomineerd voor een Academy Award voor zijn korte animatiefilm 3 Misses uit 1998. Aanstaande vrijdag is het tien minuten durende filmpje, een volledig Nederlandse productie, op de televisie te zien, maar het verdient de aanbeveling om de videorecorder mee te laten lopen, want 3 Misses wordt ten gevolge van de hoge grapdichtheid alleen maar leuker als je hem twee, drie keer achter elkaar bekijkt.

3 Misses ontstond als gevolg van een workshop storyboard-tekenen aan de kunstacademie van het Duitse Kassel waar Driessen animatie doceert. Terwijl zijn studenten in de weer gingen om verhalen in scènes uit te tekenen, husselde Driessen drie klassieke geschiedenissen over een held die een dame in nood moet zien te redden door elkaar. In de voor hem herkenbare potlooddunne tekenstijl creëerde Driessen een visuele potpourri waarin de klassieke sprookjes van de gebroeders Grimm, bijbelse motieven, grootsteedse verdwazing en westerntaferelen naadloos in elkaar overgaan.

Hoewel zich onder de overige genomineerden oudgedienden bevinden als Alexandre Petrov (The Old Man and the Sea) en Wendy Tilby (When the Day Breaks), die beiden eerder een nominatie in de wacht sleepten en Humdrum van Peter Peake, een nieuwe productie van het vermaarde Engelse Aardman Animations (onder meer verantwoordelijk voor het succes van Wallace & Gromit), maakt 3 Misses een goede kans. Driessen, die eerder in deze krant verklaarde dat zijn `eigen films te onaangepast, te bizar voor de smaak van de Oscarcommissie' zijn, sluit met zijn mix van sprookjesfiguren en cowboys goed aan bij het Amerikaanse culturele erfgoed van Disney en John Wayne. Al zou het zwarte einde (de `misses' uit de titel zijn voor tweeërlei uitleg vatbaar), wel weer eens te zwaar voor de leden van de Academy kunnen zijn. Die houden immers niet alleen van goed vertelde verhalen, maar ook van verhalen met een mooi en hoopvol einde.

Deze week werd bekend dat Driessen later dit jaar centraal zal staan op het achtste Holland Animatie Film Festival, dat van 15 tot en met 19 november in Utrecht gehouden zal worden. Naast een retrospectief op zijn meer dan twintig films omvattende oeuvre, zal Driessen ook optreden als gastprogrammeur van een of meerdere programmaonderdelen.

Als Driessen maandagnacht in Los Angeles de Oscar wint voor beste animatiefilm, dan zal die naar alle waarschijnlijkheid worden overhandigd aan producenten Nico Crama en Willem Thijssen. De laatste nam in 1987 al een Oscar in ontvangst voor de Belgische animatieproductie Een Griekse tragedie van de onlangs overleden Nicole van Goethem. Eerdere Nederlandse winnaars waren in 1977 Co Hoedeman voor de Canadese inzending Sand Castle en in 1986 Börge Ring met Anna & Bella.

3 Misses. Script, ontwerp, animatie: Paul Driessen. Te zien: vrijdag 24 maart, ca. 23.20u., Nederland 3.