Nigeria wil onderzoek naar beelden

De ambassade van Nigeria in Den Haag laat onderzoek doen naar een aantal terracotta voorouderbeelden die op de kunst- en antiekbeurs TEFAF worden aangeboden.

De ambassade heeft gisteren de politie in Maastricht en het ministerie van buitenlandse zaken ingelicht. Dat heeft een woordvoerder van de ambassade vanmorgen bevestigd. ,,Ze maken deel uit van ons cultureel erfgoed. Ze horen het land niet te verlaten en al helemaal niet verkocht te worden'', aldus de woordvoerder.

De TEFAF ziet vooralsnog geen aanleiding de beelden te verwijderen. De beschuldigingen werden gisteren gedaan in het KRO-programma Ontbijt-tv door de omstreden Nederlandse kunsthandelaar en -smokkelaar Michel van Rijn. Na het bekend worden van de geruchten heeft de organisatie de herkomst van de beelden laten nakijken door het Art Loss Register, dat gestolen kunstvoorwerpen registreert. Ook is de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) ingeschakeld. Het onderzoek heeft volgens de TEFAF geen onregelmatigheden aan het licht gebracht. ,,Niet alles is illegaal de grens over gegaan. Bij sommige stukken worden officiële exportpapieren gegeven'', zegt woordvoerster Cornélie Langhout van de TEFAF. ,,De ambassade van Nigeria is hier niet zelf komen kijken. Als ze kunnen aantonen dat ze van twijfelachtige herkomst zijn of onrechtmatig zijn uitgevoerd, worden ze onmiddellijk verwijderd.''

De beelden zijn te vinden op de stand van Lin + Emile Deletaille, een grote, gerenommeerde kunsthandel uit Brussel. Emile Deletaille is een van de keurmeesters van de beurs, die stukken op herkomst, echtheid en kwaliteit beoordeelt. Hij was vanmorgen niet voor commentaar bereikbaar.

Het gaat om zes, ongeveer 2500 tot 4000 jaar oude voorouderbeelden uit de zogenoemde Nok-cultuur, die in het graf werden meegegeven. Ze worden gevonden in graven rond het stroomgebied van de Niger in het noordwesten van Nigeria. Uit onderzoek was enkele jaren geleden al gebleken dat een groot deel van die graven in snel tempo wordt geplunderd. De beelden worden het land uitgesmokkeld, waarbij corrupte ambtenaren een oogje dicht knijpen, en verkocht aan tussenhandelaren. Een tiental jaar geleden gingen beeldjes uit de Nok-cultuur nog voor meer dan een miljoen gulden van de hand. Door het grote aanbod daalden de prijzen. Hoeveel er op de TEFAF voor wordt gevraagd is niet bekend.

Internationale afspraken om roof van cultureel erfgoed tegen te gaan bestaan al heel lang. In 1815 werd al op het Congres van Wenen afgesproken dat nationaal cultuurbezit geen oorlogsbuit mocht zijn. In 1970 en 1995 zijn internationale conventies opgesteld door de Unesco om illegaal bezit en illegale in- en uitvoer van cultureel erfgoed tegen te gaan.