Lycos duikt meteen onder uitgiftekoers

De aandelen van het Internet-portaal Lycos Europe zijn vanmorgen na hun beurgang op de Duitse Neuer Markt meteen gezakt tot onder hun uitgifteprijs van 24 euro.

Daarmee dreigde vanmorgen de derde Internet-beursgang in Europa in ruim een week tijd op een flop voor beleggers uit te lopen. Vorige week dinsdag ging het Britse Lastminute naar de beurs, en zakte gisteren onder zijn emissiekoers van 380 pence, om te sluiten op 325 pence. Afgelopen vrijdag wist het Nederlandse World Online zich tenauwernood te handhaven boven zijn uitgiftekoers van 43 euro. Gisteren sloot het fonds op 29,95 euro, dertig procent onder de koers waartegen beleggers vrijdag hadden gekocht.

Vanmorgen maakte de Amerikaanse investeringsmaatschappij BayStar bekend 1,2 miljoen aandelen World Online te hebben verkocht sinds de beursgang. Daarmee bevestigde het geruchten dat oorspronkelijke aandeelhouders van World Online de afgelopen dagen aan de verkoopzijde opereerden, hetgeen bijdroeg aan de koersval. Baystar zei ,,om liquiditeitsredenen'' een deel van zijn aandelen World Online te hebben verkocht, maar liet tegelijkertijd weten het bedrijf nu `significant ondergewaardeerd' te vinden. BayStar liet vanmorgen weten tot 15 mei dit jaar geen aandelen meer te zullen verkopen.

In Frankfurt werd de uitgiftekoers voor Lycos Europe, een joint venture van het Duitse Bertelsmann en het Amerikaanse Lycos inc, gisteren nog door de begeleidende informatie geprikt op de hoogste waarde van 24 euro die vooraf als mogelijkheid was aangegeven. De beursgang was dertig maal overtekend, en gistermiddag circuleerde nog een grijze koers van 28 tot 33 euro. Tegen de uitgiftekoers van 24 euro werd Lycos Europe in zijn geheel gewaardeerd op 5,5 miljard euro. Na kort na opening een dieptepunt van 22,10 euro te hebben genoteerd, wist het aandeel zich door koerssteun van het bankensyndicaat te herstellen tot 23,90 euro. Lycos Europe is niet alleen een portaal en zoekmachine, maar verzorgt ook websites voor bedrijven en onderhoudt `communities', groepen van mensen of bedrijven die elkaar opzoeken op het Internet.

Een aantal Europese Internet-bedrijven herstelden vanmorgen enigzins van de klappen die zij gisteren opliepen. World Online, dat gisteren uiteindelijk bijna 20 procent onder het slot van maandag sloot op 29,95 euro, schoot vanmorgen na opening omhoog tot een hoogste koers van 35,60 euro. Maar daarna zakte het aandeel weer weg tot 31,95 euro rond het middaguur.

Het Spaanse Terra Networks steeg vanmorgen met 2,2 procent nadat het gisteren met 8,5 procent kelderde. Ook het Franse LibertySurf moest gisteren 9 procent achteruit, en kon vanmorgen met 1,6 procent omhoog. Ook het Italiaanse Tiscali, dat maandag en gisteren met bijna 20 procent onderuit ging, herstelde vanmorgen met 4 procent. Het Britse Freeserve daalde gisteren met ruim 9 procent, maar moest vanmorgen verder omlaag. Lastminute bleef in Londen uit de gratie, en verloor vanmorgen opnieuw tien procent.