Internationaal

De Amerikaanse renteverhoging van 5,75 procent naar 6 procent was vanmorgen geen thema in Europa. Plaatselijk nieuws domineerde. Een forse verkooporder van aandelen Vodafone drukte het telecom-aandeel vanmorgen met 5,2 procent omlaag, en dat woog zwaar op de Londense beurs. Omdat ook British American Tobacco met 5 procent daalde, door zorgen over juridische procedures in de VS, moest de FTSE-index ondanks een groot aantal stijgers toch met 0,1 procent terug tot 6.608 punten.

FRANKFURT

De Duitse Neuer Markt steeg vanmorgen met 4,6 procent door een herstel van de Amerikaanse Nasdaqindex gisteren. Aan de stijging in Frankfurt droeg het nieuwste fonds, Lycos Europe, niet bij. Lycos dook onder zijn introductiekoers en verzuurde daarmee de stemming over Internetfondsen in Europa verder. SAP en Siemens herstelden wat van hun recente zwakte. BMW moest met 1,5 procent terug door vakbondsperikelen in verband met de verkoop van het Britse Rover. De DAX-index was 1,2 procent hoger op 7.901 punten.

PARIJS

Parijs deed het vanmorgen het beste van alle beurzen in Europa, en dat was vooral te danken aan de tech-sector. France Telecom kon 3,1 procent omhoog, Cap Gemini met 5,4 procent en ook Vivendi en Canal Plus kregen er 2 procent bij. De CAC-index was 1,3 procent hoger op 6.407 punten.

TOKIO

Het Nikkeigemiddelde steeg vanmorgen met 131 punten (0,67 procent) tot 19.734.

Ook de andere beurzen in het Verre Oosten lieten een opgaande lijn zien. In Hongkong steeg de Hang-Sengindex met ruim 2 procent. De koersen in Zuid-Korea eindigden gemiddeld 2,2 procent hoger en de beursindex in Australië sloot met een winst van bijna 1 procent op een recordniveau.

NEW YORK

De effectenbeurs van New York heeft zich gisteravond weinig aangetrokken van de rentestijging van 0,25 procent door de Amerikaanse centrale banken. Volgens analisten was deze verhoging, evenals waarschuwingen voor komende verhogingen, al verwerkt in de markt. De Nasdaqindex herstelde zich enigszins van de tik van maandag en won 101 punten of ruim 2 procent op 4.711. Ook de Dow Jones reikte met een stijging van 227 punten op 10.907 ruim 2 procent hoger.

Sterke fondsen als Cisco Systems en Microsoft duwden de graadmeter omhoog met winsten van respectievelijk 5 en 5,5 procent.

Daarmee waren ze nog niet eens de sterkste stijgers; Apple schoot 9,7 procent omhoog en Sun Microsystems bijna 7 procent.