Herstel van oude economie dit jaar

De aandelenfondsen buiten de populaire technologiesector zullen zich dit jaar herstellen van hun koersdaling in de afgelopen maanden. Dit geldt vooral voor de bedrijven in de financiële dienstverlening en de farmacie.

Deze verwachting sprak bestuursvoorzitter P. Korteweg van Robeco vanmorgen uit in een toelichting op de resultaten van de vermogensbeheerder. Korteweg toonde zich geen gelovige in de nieuwe economie. ,,Ik pas me aan om de gedachten over nieuwe economie niet te bestrijden, maar zolang er geen nieuwe mensen zijn, komt er geen nieuwe economie.''

Aanhangers van de nieuwe economie zijn optimistisch over de aanhoudende economische groei en zien inflatie niet meer als een bedreiging, vooral door de hogere productiviteit als gevolg van technologie. Volgens Korteweg zal de economische groei in de loop van dit jaar licht afnemen.

Robeco maakte voor het eerst winstcijfers bekend. De Rabodochter (50 procent) boekte vorig jaar een operationele winst van 125 miljoen euro, bijna een verdubbeling ten opzichte van de winst van 67 euro in 1998. Het beheerd vermogen nam met bijna een kwart toe tot 108 miljard euro. Onder meer door fusies denkt Robeco in 2005 het vermogen te verviervoudigen.

Volgens Korteweg blijven de fondsen die de nieuwe economie vertegenwoordigen (zoals Internetfondsen en telecom) een belangrijke propellor voor de economie, ,,hoewel de groei dit jaar [in die sectoren] zal afnemen''.

Om in te spelen op de vraag naar technologiefondsen komt Robeco met vier nieuwe fondsen die zich vooral richten op zakelijke dienstverlening. De grootste vermogensbeheerder van Nederland beheert momenteel slechts één IT-fonds, dat eind vorig jaar ruim 300 miljoen euro bevatte. Dit wordt straks gesplitst in de vier nieuwe fondsen.

De drie bekendste beleggingsfondsen van Robeco (Robeco, Rolinco en Rorento) hebben een goed jaar achter de rug, vooral door de koersstijgingen in de automatiseringssector. Het fonds Robeco behaalde vorig jaar zijn hoogste resultaat (62 procent rendement tegen 24 procent een jaar eerder) in de geschiedenis. Inmiddels is het belang van de IT-sector in dit fonds opgelopen tot zo'n 45 procent. Mede door de opmars van Internet, mobiele telecom en e-business liet het fonds Robeco het internationale ijkpunt MCSI Wereldindex (plus 45 procent) achter zich.

Rolinco, actief in de opkomende markten, volgde dezelfde opwaartse lijn. Met een beleggingsresultaat van 52 procent bleef ook Rolinco boven de MCSI Wereldindex. Daarmee herstelde het zich van een slecht 1998 toen het beleggingsresultaat niet verder kwam dan 18 procent. Rorento, vastrentende waarden, boekte een resultaat van 14 procent.