Fed verhoogt rente in VS kwart procent

De Amerikaanse geldmarktrente is effectief verhoogd met een kwartprocent tot 6 procent. Het is de vijfde rentestap van die grootte sinds juni vorig jaar.

De Amerikaanse Federal Reserve, het stelsel van centrale banken, deed zijn bekendmaking gisteren na een vergadering van de FOMC (Federal Open Market Committee), het beleidsbepalend comité van de `Fed'. De Fed vindt nog steeds dat de Amerikaanse economie te hard groeit en het risico op hogere inflatie te groot blijft. Enkele grote banken maakten direct een verhoging van de prime-rate bekend, het percentage waartegen zij lenen aan hun beste klanten. De renteverhoging van de geldmarktrente, het tarief waartegen banken van elkaar lenen, met een kwartprocent werd algemeen verwacht. De `Fed' verhoogde gisteren tevens het disconto, de vergoeding voor leningen van de centrale bank aan erkende banken. Dat staat nu op 5,5 procent.

De verwachting is dat direct na de volgende bijeenkomst van de FOMC op 16 mei de rente nogmaals met een kwartprocent zal worden verhoogd.

In een begeleidende verklaring stelde de Fed gisteren dat er sinds de vorige FOMC-bijeenkomst van begin februari eigenlijk niets veranderd was in de economische omstandigheden en dientengevolge ook niet in haar overwegingen. De FOMC blijft dan ook bezorgd ,,dat groei van de vraag zal blijven uitstijgen boven het aanbod.''