Directe contacten Taiwan en China

Voor het eerst in vijftig jaar mogen de inwoners van Taiwan rechtstreeks handel drijven met China en zonder omwegen naar het Chinese vasteland reizen. Het parlement in Taipei stemde gisteren in met een voorstel om directe transportverbindingen, handelscontacten en postverkeer met China mogelijk te maken. Het besluit, dat al eerder werd voorbereid en dat in lijn is met de wens van Peking, komt daags na de verkiezing van oppositieleider Chen Shui-bian tot nieuwe president. Chens partij, de Democratische Progressieve Partij, overweegt de bepaling in haar statuten te schrappen waarin wordt verwezen naar het streven naar ,,onafhankelijkheid''. Daarmee wil de partij Chen meer manoeuvreerruimte geven in onderhandelingen met Peking. Maar een besluit daarover is uitgesteld.(AFP)