De miljoenen lonken voor Feyenoord

Wanneer Feyenoord zich vanavond bij de kwartfinale van de Champions League Europa plaatst, levert dat de club een extra premie op van 5,3 miljoen gulden. In totaal heeft de landskampioen dan minimaal bijna 31 miljoen gulden verdiend in de Champions League. Dat bedrag wordt nog aangevuld met recettes en een miljoenenbijdrage uit de tv-pot. Plus eventueel de gebruikelijke premie voor een overwinning (660.000 gulden) of een gelijkspel (330.000 gulden) van de wedstrijd tegen Olympique Marseille en de duels in de volgende ronde.

Slaagt Feyenoord er niet in door te dringen tot de volgende ronde dan blijft de teller steken op 25,5 miljoen gulden (exclusief tv-rechten en eventuele premie voor gelijkspel). Alleen de eerste ronde (inkomsten 13 miljoen gulden) is begroot. De winstpremies, een bedrag tot nu toe van zo'n vier miljoen gulden, gaan naar de spelers. Vooralsnog krijgt elke Feyenoorder dan bijna twee ton op zijn bankrekening bijgeschreven.

Het zijn bedragen die verleidelijk zijn voor Feyenoord. De club heeft nog steeds een structurele schuld maar wil tegelijkertijd toch ook investeren om geen terrein te verliezen. Het is denkbeeldig dat technisch bestuurslid Baan straks samen met Van Marwijk, de opvolger van trainer Beenhakker, een deel van het huidige elftal opnieuw moet opbouwen. Ondanks het verdienstelijke optreden in de Champions League tikt een soort tijdbom onder Feyenoord die elk moment tot explosie kan komen.

Een aantal spelers vindt dat het werkklimaat bij Feyenoord niet professioneel genoeg is. De internationals van de club willen zich verder ontplooien en constateren dat bij Oranje veel scherper wordt getraind. In een vooraf opgenomen tv-interview voor de camera van de NOS verklaart Konterman vanavond dat hij nog steeds De Kuip aan het einde van het seizoen wil verlaten. Al eerder werd bekend dat ook Van Gastel en Cruz er zo over denken. Doelman Dudek wil wél bij Feyenoord blijven, staat in de belangstelling van verschillende internationale clubs.

Trainer Leo Beenhakker sprak gisteravond in de hoop uit dat de huidige selectie in tact blijft. ,,We moeten er alles aan doen om deze groep zoveel mogelijk bij elkaar te houden. De spelers raken steeds beter op elkaar ingespeeld. Als het nodig is kunnen ze elkaar opfokken zodat iedereen gemotiveerd blijft. We hebben sinds november 1997 een belangrijke stap voorwaarts gemaakt. De afstand met de absolute top wordt kleiner, maar is nog steeds structureel groot. De gerenommeerde clubs in Italië, Spanje en Engeland bezitten brede selecties zodat niet iedere speler elke wedstrijd hoeft te spelen. Want dat houdt geen paard vol.''

In weerwil van Beenhakkers woorden ziet het er naar uit dat Feyenoord deze zomer gedwongen wordt opnieuw te investeren in spelers. Al komt er straks aan afkoopsommen mogelijk veel geld binnen, de bedragen die worden verdiend in Europees verband zullen zeer welkom zijn. De financiële belangen en de Champions League zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden geraakt. Beenhakker: ,,We zullen de koning te rijk zijn als we een extra rondje kunnen meefietsen. De financiële situatie van de club kon afgelopen zomer al een zetje in de goede richting gebruiken. Er was toen volop belangstelling voor diverse Feyenoorders. De verleiding voor de voorzitter was groot om ze van de hand te doen want er konden grote bedragen worden geïncasseerd. Het getuigt van klasse dat Konterman en Van Gastel nog steeds bij Feyenoord spelen.''

De Europese topclubs werken met begrotingen die dusdanig zijn gegroeid dat zij niet meer kunnen bestaan zonder een lang verblijf in het Europa-Cuptoernooi. Maar in de huidige opzet van de Champions League, die pas een knock-outsysteem kent vanaf de kwartfinales, schuilt volgens Beenhakker het gevaar van competitievervalsing. ,,Ik lees dat Bayern München met negen vervangers naar Kiev is gereisd. Dat is leuk voor Dynamo, maar niet voor Madrid dat zich bij Rosenborg nog moet zien te plaatsen. Dan zijn er spelers die bewust provoceren om een gele kaart op te lopen zodat ze in de kwartfinales geen schorsing hoeven uit te zitten. Als dit soort uitwassen ontstaan schiet de Champions League zijn doel voorbij. Het normale reglementaire verloop wordt steeds meer beïnvloed.''

Toch rekent Beenhakker erop dat Chelsea vanavond tegen Lazio zijn sportieve plicht vervult. De Italianen mogen in Londen niet winnen want dan is Feyenoord uitgeschakeld, ongeacht het resultaat tegen Olympique, dat onder anderen Dalmat en Pirès aan de kant laat. De ploeg concentreert zich al op een degradatieduel van komend weekeinde. Feyenoord moet minimaal gelijkspelen. ,,Prestige, geld en rivaliteit gelden ook voor Chelsea. Bovendien zullen de Engelsen het belangrijk vinden om eerste te worden in de poule. Dan ontlopen ze namelijk bij de loting clubs als Barcelona en Bayern.''

Opstellingen: Feyenoord: Dudek; Van Gobbel, Konterman, Van Wonderen en Rzasa; Bosvelt, Van Gastel, Tomasson en De Visser; Cruz en Kalou. Olympique: Porato; Reina, Martini, Leroy en Fischer; Brando, Abardonado, De La Pena, Keita en Luccin; Bakayako. Scheidsrechter Danden Ibanez (Spanje)