De mat in 2000

Een van de belangrijkste vragen die we ons in deze tijden moeten stellen is: `Komt de mat weer terug?'

Mode is een kwestie van herhaling en golven die zo om de dertig jaar terugkomen. En dus: het heeft er alle schijn van. Werden de jaren vijftig en tachtig nog gekenmerkt door geld verdienen en het bijbehorend `kort, maar gedekt', zo zou 2000 het jaar moeten worden van the return of the mat.

Om de gedachtes even op te frissen: een paar belangrijke matten uit de gloriejaren zeventig waren Rod Stewart, Ronnie Wood, Kevin Keegan, Rudi Völler, en onze eigen Michel van de Korput en Ruud Geels, om iets dichter bij huis te blijven. Zwetend, schoffelend, spugend en zingend trokken deze helden aan ons voorbij. In de zogenaamde `hogere kringen' – een enkele voorzitter van een tweede divisieclub daargelaten – heeft de mat nooit een voet tussen de deur gekregen. Hetgeen ons brengt naar de vraag, wat de bakermat van de mat is geweest. Hoewel niets zeker is, en het sowieso heel moeilijk zo niet onmogelijk is om precies aan te wijzen wanneer of waar een trend ontstaat, zou ik er als auteur van dit stuk toch voor willen pleiten om de eer deze keer te gunnen aan de bewoners van Den Haag. Met destijds de Schilderswijk als epicentrum. Bijkomend argument om zulks te rechtvaardigen is dat de mat daar ook nooit helemaal is weggeweest. Men denke aan Haagse Harry.

Hardnekkige geruchten doen thans de ronde dat de mat in Den Haag wederom in aantal aan het groeien is, hetgeen me een derde argument in de handen geeft om de `credits' daar te leggen. Zo zou de trainer van het eerste van zaalvoetbalvereniging `Primeur', spelend in Ockenburgh, een `onwijze grote blonde' hebben.

Nu we de sociologische en geografische oorsprong van de mat uit de jaren zeventig bepaald hebben, wil dat nog niet zeggen dat de mat anno 2000 weer hetzelfde lot beschoren is. Zo viel mijn oog laatst op een trendy modereportage waarin diverse meisjes met matten herenpakken probeerden te verkopen! Moge dit voor de één een angstaanjagend of tenminste verwarrend beeld hebben opgeleverd, dan is er toch ook reden om aan te nemen dat de mat zich deze keer, anno 2000, naast de originele broedplaats en bakermat `Den Haag', zich thans ook vanuit de `kunstzinnige' hoek zal gaan openbaren. Zo zou er deze keer een interessante mengeling van `low' en `high culture origin' kunnen ontstaan, hetgeen de mat een degelijker bodem zou verschaffen dan in het verleden het geval is geweest. Kortom redenen genoeg om deze dracht op de voet te volgen.