Bruylandts voorlopig geschorst

Het management van de wielerploeg Farm Frites heeft Dave Bruylandts geschorst. De Belgische wielrenner mocht gisteren wegens een ,,aanzienlijk'' te hoge hematocrietwaarde niet van start gaan in de tweede etappe van de Catalaanse week. Een waarde boven de vijftig procent kan duiden op het gebruik van EPO (bloeddoping). Volgens de reglementen van de wielrenunie UCI moet de renner twee weken rust houden.

Bruylandts wordt vandaag nog medisch onderzocht. Naar aanleiding van dit onderzoek beslist de ploegleiding of hij, al dan niet met tussenkomst van de arbitragecommissie van de sportkoepel NOC*NSF of de kantonrechter, wordt ontslagen.

Bruylandts heeft volgens een verklaring van Farm Frites het vertrouwen op een zodanige wijze beschaamd, dat een beëindiging van de arbeidsovereenkomst onvermijdelijk lijkt. De 23-jarige Bruylandts rijdt dit seizoen voor het eerst voor Farm Frites, voorheen TVM.

De Belg is de tweede wielrenner binnen een Nederlandse ploeg die bij een gezondheidscontrole een te hoge waarde heeft. Vorig jaar mocht Erik Dekker niet starten bij de wereldkampioenschappen in Verona. De Rabobank ploeg stelde een commisie in die onderzoek deed naar de oorzaak van de te hoge hematocrietwaarde. De commissie pleitte Dekker vrij van EPO-gebruik. Farm Frites voelt niets voor een dergelijk onderzoek. Manager Jacques Hanegraaf: ,,We kiezen onze eigen weg.''