Brussel weert enkelwandige tankers

De Europese Commissie wil vanaf 2005 enkelwandige olietankers stapsgewijs weren uit de Europese wateren. Zij wil daarmee een herhaling voorkomen van de ramp met de tanker Erika, die in december voor de Franse westkust verging. Het verbod is onderdeel van een pakket voorstellen, zoals scherpere controle in de EU-havens en op keuringsinstanties. Milieu-organisaties zoals Greenpeace en het Wereldnatuurfonds zijn daar een groot voorstander van. Met de maatregelen worden de lidstaten en het bedrijfsleven weliswaar op kosten gejaagd, ,,maar we moeten een balans vinden'', stelde gisteren Europees transportcommissaris De Palacio. Moderne tankers hebben een dubbele wand, Bij ongelukken scheuren die minder snel, waardoor de kans op een milieuramp minder groot is. (ANP)