Bezetters `blanke' boerderijen negeren bevel

Zwarte bezetters van honderden boerderijen van blanke eigenaren in Zimbabwe hebben gisteren een rechterlijk bevel genegeerd om de bedrijven te verlaten. Gisteren verliep een tijdslimiet van 72 uur die het Hooggerechtshof in Harare vrijdag had gesteld. De Zimbabweaanse politie maakte geen aanstalten in te grijpen. Commissaris Augustine Chihuri verwees alle vragen door naar ,,politici''. De bezetters, oud-strijders in de oorlog tegen het blanke bewind in 1980, hebben de uitdrukkelijke steun van president Mugabe. Mugabe acht het immoreel dat 4.500 blanke boeren 70 procent van de beste landbouwgrond bezitten. Volgens hem is dit land een eeuw geleden door Britse kolonisten gestolen van de zwarten. Hij vindt dat Groot-Brittannië de blanke boeren maar schadeloos moet stellen. (AP, AFP)