`Wetswijziging energie niet welkom'

De verenigde energiebedrijven in Nederland willen niet meer meewerken aan een liberalisering van de energiemarkt als zij hun netwerken niet mogen verkopen.

Dat zegt directeur J. Linthorst van belangenvereniging EnergieNed vandaag in een interview met deze krant. Linthorst reageert hiermee op een voorstel tot wetswijziging van de PvdA. Die wil energiebedrijven verbieden hun netwerken in private handen te geven. ,,Een verbod op privatisering zal de ondergang van de bedrijven zijn'', zegt Linthorst.

Volgende week vergadert de Tweede Kamer over de Gaswet. Daarin wordt een stapsgewijze liberalisering van de gasmarkt geregeld. Net als bij de elektriciteit is het de bedoeling dat uiterlijk in 2004 alle afnemers van gas vrij zijn in de keuze van hun leverancier.

EnergieNed is fel tegen de `confiscatie' van de netten, omdat daar de grootste waarde van de huidige energiebedrijven in zit. ,,Als we de netten niet mogen verkopen zijn we in no time een speelbal voor internationale ondernemingen'', aldus Linthorst. Alleen de levering van energie biedt onvoldoende mogelijkheden kapitaal te verwerven voor eventuele overnames.

Mocht de wetswijziging van de PvdA worden aangenomen, en die kans lijkt groot gezien de steun van CDA, D66 en GroenLinks, dan zegt EnergieNed alle medewerking aan een soepele liberalisering op. ,,Noem het een noodkreet, maar als dit doorgaat, werken wij niet meer mee'', aldus Linthorst. De energiebedrijven zullen niet meer aan productvernieuwing doen, zullen het transparanter maken van de nieuwe markt frustreren en zullen proberen hun klanten zo lang mogelijk vast te houden in plaats van ze de kans te geven nieuwe aanbieders te zoeken.

,,Wettelijk kan het allemaal best snel worden geregeld, maar als de praktijk niet meewerkt, kan een feitelijke liberalisering nog jaren langer duren'', aldus Linthorst. Volgens EnergieNed is het risico van een monopolie in private handen uitgesloten omdat de toezichthouder op de energiemarkt daar een stokje voor zal steken. ,,Het wordt tijd dat de realiteitszin doordringt bij de politiek. Zij willen, net als wij, snel naar een vrije markt, maar dit werkt averechts.''