Voorstel status aparte voetbal

Staatssecretaris Vliegenthart (Sport) is bereid een beperking van het aantal buitenlanders van binnen de Europese Unie in nationale voetbalcompetities bespreekbaar te maken op een bijeenkomst in mei van Europese sportministers in Lissabon. ,,Maar dan moeten de overkoepelende voetbalorganisaties eerst zelf overeenstemming bereiken met de aangesloten bonden en clubs over een regeling.''

Dat zei de staatssecretaris gisteravond op een bijeenkomst op de Hogeschool Utrecht. De Europese (UEFA) en wereldvoetbalbond (FIFA) deden onlangs een beroep op de Europese Unie de gevolgen van het Bosman-arrest in de voetbalwereld te beperken. De EU zou daartoe het voetbal een status aparte moeten verlenen.

Sinds het geruchtmakende Bosman-arrest in 1995 is het gat tussen de kapitaalkrachtige clubs en de `kleintjes' alleen maar groter geworden. De goede spelers in de Europese Unie trekken vooral naar landen waar veel geld in het voetbal omgaat, zoals Italië, Spanje en Engeland. De regeling betekent dat spelers aan het einde van hun contractperiode transfervrij kunnen vertrekken en dat er geen limiet meer is voor het opstellen van buitenlandse spelers.

Vliegenthart kon niet inhoudelijk ingaan op het verzoek van de voetbalbonden, maar gaf wel aan dat vrijheid van personenverkeer een essentieel punt is in het verenigd Europa. ,,Dat kan niet gemakkelijk aan de kant worden gezet. Alleen als sportorganisaties het voortouw nemen in het zoeken naar oplossingen, kan de overheid in actie komen.'' Voor spelers van buiten de EU bestaan al restricties.