Verdachte in top Content ontslagen

De directeur financiën van Content Uitzendbureau, de belangrijkste werkmaatschappij van Content Beheer, is wegens vermeend misbruik van voorkennis op staande voet ontslagen.

Dat heeft M. van Hemele, bestuursvoorzitter van Creyf's, de Belgische eigenaar van Content, desgevraagd bevestigd.

Tegen de nu ontslagen directeur loopt een justitieel onderzoek. Het openbaar ministerie (OM) in Amsterdam ziet hem als verdachte. De zaak werd drie weken geleden bekend toen deze krant citeerde uit het onderzoeksdossier van de Economische Controledienst (ECD). Daaruit bleek dat de directeur financiën, vlak voor de overname van Content door Creyf's in maart vorig jaar, een aantal malen op eigen rekening aandelen Content had gekocht. Justitie vermoedt dat de man, gezien zijn positie binnen de vennootschap, op de hoogte is geweest van de overname.

Van Hemele zegt de zaak ,,zeer zwaarwichtig'' te vinden: ,,Wij wisten hier niets van totdat we het in de krant lazen. Daarop hebben we informatie aan de betrokken persoon opgevraagd en geconstateerd dat deze handelwijze in deze functie echt niet door de beugel kan. Wat ons betreft is het vertrouwen in de arbeidsrelatie zoek.''

Van Hemele onderstreept dat hij zich niet wil mengen in het justitieonderzoek naar de man: ,,Hoe dat verder moet is in handen van het OM. Ik ga geen rechtbankje spelen, deze zaak ligt voor ons louter op het vlak van de arbeidsverhouding.''

De betrokken directeur hoorde bij het leidinggevend kader van Content en viel derhalve onder de `modelcode' die voorschrijft dat er twee maanden voor publicatie van jaarcijfers niet in aandelen van het eigen bedrijf mag worden gehandeld. De man blijkt, buiten de vermeende voorwetenschapskwestie, dit verbod te hebben geschonden.

De affaire staat los van de eerdere voorkennisaffaire bij Content, waarbij het draait om de inkoop van eigen aandelen en de uitgifte van personeelsopties, één beursdag voordat het overnamebod van Creyf's op Content bekend werd. In deze zaak is justitie inmiddels een schikking overeengekomen met Creyf's over de rechtspersoon Content. De Belgen zijn bereid om schuld te bekennen en, in ruil voor het schrappen van rechtsvervolging, 3,25 miljoen gulden te betalen, vooral bedoeld om gedupeerde beleggers tegemoet te komen.