Tech-sector volgt Nasdaq naar beneden

De koersval van de Amerikaanse Nasdaq-index met 3,9 procent had vanmorgen zijn weerslag op het Damrak. Tot de slachtoffers behoorde opnieuw World Online, ditmaal met een koersdaling van 11 procent.

Het aandeel schommelde vanmorgen flink, en bereikte aanvankelijk een dieptepunt van 33,20 euro - een verlies van 11,5 procent ten opzichte van het slot van 37,40 euro gisteren. Daarna volgde een kleine opleving tot 35,50 euro nadat het bedrijf aankondigde zijn WAP-activiteiten (draadloos internet) van Ericsson te gaan betrekken, maar de prik van dat nieuws was er snel af. Tegen het middaguur testte World Online wederom de grens van 33 euro.

De geplaagde internet-aanbieder was niet de enige verliezer. Via Networks moest met 10,2 procent terug, nadat het eveneens in New York genoteerde aandeel daar diep viel. Onder de gevestigde nieuwe-economiefondsen waren er ook overwegend verliezen. Bij Getronics viel het mee, met een daling van 0,4 procent tot 82,65 euro, maar ASML moest met 3,6 procent terug op 136,80 euro. Philips gaf 1,56 procent prijs op 185,70 euro.

De grootste verliezers waren KPN en UPC. KPN, dat gisteren nog aankondigde zijn mobiele dochter naar de beurs te brengen maar zijn internet-activiteiten nog even volledig onder zich te houden, daalde met 5,6 procent naar 123,85 euro. Dat is de laagste koers sinds eind februari. UPC daalde zelfs met 6,3 procent tot 65,60 euro. Onder de middelgrote fondsen moest CMG met 3,9 procent omlaag en daalde Cap Gemini met 3,4 procent.

De AEX-index boog licht onder het geweld, en was 0,8 procent (5,48 punten) lager op 666,17 punten. Daarmee viel de schade vergeleken met andere Europese beurzen mee.

De komende vergadering van de Amerikaanse centrale banken over het rentebeleid drukte de stemming enigzins in Europa. Algemeen wordt verwacht dat de rente met een kwart procentpunt zal stijgen.

De uitgevers deden het verhoudingsgewijs goed. Wolters Kluwer voerde de lijst van hoofdfondsen aan. Het aandeel steeg met zo'n 4 procent naar 23,65 euro. VNU en Elsevier volgden in wat langzamer tempo. VNU ging met 1,46 procent naar 69,50 euro. Elsevier noteerde 9,71 euro, een stijging van 1,36 procent.

Onder de echte winnaars waren de oude fondsen, die de laatste tijd bijna traditioneel stijgen als de tech-sector het moeilijk heeft. Unilever kon 3,1 procent omhoog tot een koers van 47,13 euro. Numico steeg met 2 procent tot 38,75 euro, en Ahold ging 2,3 procent omhoog tot 25,30 euro. Dat is de hoogste koers sinds eind januari.

ING wist als enige van de financiële fondsen te stijgen, op basis van een bericht dat het de Uruguayaanse bankactiviteiten verkoopt. Beleggers waardeerden dat kennelijk, want ING ging met 2,7 procent omhoog tot 53,80 euro. ABN Amro, Aegon en Fortis waren licht in de min.