Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Onder meer kritiek op de drempelverlagende rol van de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie en een reconstructie van de zelfmoord van een 35-jarige depressieve man. TV2, 17.35-18.43u.

Waskracht. Zie TV-vooraf. 19.53-20.21u.

Netwerk. Over de invloed op televisie van Joop van den Ende in Nederland eind vorige week zijn afscheid aankondigde. Tevens is Gennadi Zjoeganov nog de enige serieuze kandidaat naast Vladimir Poetin om tot president van Rusland te worden gekozen. Ned.1, 20.30-21.04u.

Nova. Aandacht voor aanval van ex-minister Bram Peper op de werkwijze van de accountants van de KPMG over zijn declaratiegedrag en een gesprek met een bordeelhouder in Haarlem in wiens zaak vorige maand vier mannen werden doodgeschoten. Ned.3, 22.33-23.03u.

Oog in oog. Reportage over de vele duizenden baby's die in Amerika verslaafd ter wereld komen. In Nederland zijn dat er enige tientallen. Verder de veramerikanisering van de Nederlandse pretparken. De traditionele speeltuin wordt verdrongen door giga-parken met attracties die steeds groter en `griezeliger' worden. Net5, 23.05-23.35u.

DOCUMENTAIRES

Hitlers Kinder. Tweede deel van een serie over de Hitlerjugend. Honderdduizenden jongens en meisjes voelden zich sterk bij één man betrokken, die in werkelijkheid zorgde voor de vernietiging van hun wereld. Hoe was dat mogelijk? Afl.: Hingabe. ZDF, 20.15-21.00u.

Zembla. Zie TV-vooraf. Ned.3, 21.18-22.00u.

Noorderlicht: Het verlaten landschap. In delen van de Zwitserse, Duitse en Oostenrijkse Alpen raken de dalen snel ontvolkt en zijn huizen en velden door planten overwoekerd. De Duitse geograaf Werner Batzing voorziet catastrofale gevolgen van deze `Abwanderung'. Volgens zijn doemscenario verdwijnt de verscheidenheid aan talen, muziek en verhalen en komt voor de alpenwei bos in de plaats. Ned.3, 20.21-20.48u.

Mind powers the body. Over de pogingen van de Franse alpinist Eric Escoffier om als eerste de top te bereiken van alle veertien bergtoppen boven de 8.000 meter in het Himalaya-gebied. Hij wordt gevolgd tijdens zijn beklimming van de Cho Oyu een berg van meer dan 8200 meter. NGC, 21.00-22.00u.

Het andere gezicht. In Nederland zijn sinds 1991 zo'n 1500 ecoteams actief of actief geweest. Maandelijks komen teams bij elkaar om te kijken hoe zij aan de hand van thema's als het terugdringen van gas- en waterverbruik, vervoer en koopgedrag een duurzame levensstijl kunnen ontwikkelen. Milieu is volkoren en volkoren is vies. Een portret van ecoteam-lid Peter Chrispijn. Ned.1, 21.35-22.01u.

Ape-man. Serie over het ontstaan van de menselijke soort. Het vermoeden dat de moderne mens voor het eerst voorkwam in Afrika wordt ondersteund door recent onderzoek en vondsten op dit continent. BBC2, 22.00-22.50u.

Wer rettet Russland? Reportages en gesprekken met betrekking tot de Russische presidentsverkiezing van aanstaande zondag. ZDF, 22.15-23.45u.

PRAATPROGRAMMA

Hardtalk. Gesprek met de bijna 80-jarige acteur en vroegere stuntman Richard Farnsworth die een overtuigende hoofdrol speelt in The Straight Story van David Lynch. BBC World, 20.30-21.00u.

Geel. Partijvoorzitter van het CDA Marnix van Rij en publicist Sylvain Ephimenco praten over de (on)mogelijkheid van christelijke politiek. Ned.1, 22.01-22.25u.

Heilig vuur. Gesprek met de voorzitter van de Gehandicaptenraad Jan Troost over zijn aanklacht tegen cultuurfilosoof C. Rietdijk die meent actieve levensbeëindiging bepleit bij ernstig geestelijk of lichamelijk gehandicapte kinderen tot vier jaar. Ook aandacht voor het pausbezoek aan Israel en het tweede deel van het gesprek met de new-age-auteur Paulo Coelho. Ned.1, 22.31-23.00u.

SPORT

Voetbal. Rechtstreeks verslag van de wedstrijd Sparta Praag-Barcelona in de Champions League, voorafgegaan door een voorbeschouwing. Na deze wedstrijd samenvattingen van Valencia-Manchester United, Fiorentina-Bordeaux en Hertha BSC-Porto in de Champions League. TV2, 20.10-0.02u. onderbroken door Socutera en Journaal.

FILM

Psy (Philippe de Broca, 1981, Fr.). In satirische komedie wordt groepssessie van psychotherapeut Patrick Dewaere verfrissend verstoord door stel voortvluchtige boeven. TV5, 18.15-20.00u.

. A Shock to the System (Jan Egleson, 1990, VS). Verfilming van roman van Simon Breet is opmerkelijke zwarte komedie waarin zakenman Michael Caine moord beschouwt als een regulier managementsinstrument. Peter Riegert. RTL5, 20.30-22.05u., met reclame.

Red Heat (W. Hill, 1988, VS). Actiethriller volgens beproefde formule waarbij volstrekt verschillende naturen er toch in slagen samen een karwei te klaren. Russische politieman Arnold Schwarzenegger en zijn Amerikaanse collega James Belushi versus cocaïnedealer in Chicago. SBS6, 20.30-22.30u., met reclame.

Stop! Or My Mom Will Shoot (Roger Spottiswoode, 1992, VS). Pretentieloze komedie waarin rechercheur Sylvester Stallone bezoek krijgt van zijn bemoeizieke moeder (Estelle Getty, bekend van de tv-serie The Golden Girls). Veronica, 20.30-22.10u., met reclame.

Rendezvous (Willaim K. Howard, 1935, VS). Lichtvoetige romantische komedie. Puzzelredacteur William Powell valt ten tijde van de Eerste Wereldoorlog voor Rosalind Russell en stuit op een spionagenetwerk. ARD, 0.45-2.15u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Sleeping Beauty (David Irving, 1987, VS). Sprookjesfilm. Morgen, SBS6, 14.35-16.10.u, onderbroken door reclame.