Paraplu-ruzie

Drie scholieren wonnen een prijs voor hun ontwerp van een `onomklapbare' paraplu. Die uitvinding blijkt al eerder te zijn gedaan. Toch ziet de vakhandel geen brood in het ontwerp.

De drie Osse scholieren die eergisteren met hun ontwerp van de onomklapbare paraplu de eerste prijs van de Nationale Wedstrijd voor Jonge Onderzoekers wonnen, kunnen hun ontwerp beter in de kast laten staan. Al in 1994 vond beroepsuitvinder ir. Ros Pavlik een paraplu uit dat volgens hetzelfde principe werkt.

Pavlik bedacht destijds al dat overdekte gaten in de bovenkant van de paraplu wind doorlaten, waardoor de paraplu bij hevige windvlagen niet omklapt. ,,Dat die jongens nu hetzelfde hebben uitgevonden, bewijst dat het een goede uitvinding is', aldus Pavlik. Juridische stappen tegen de jongens overweegt hij niet. ,,Ik ga straks naar ze toe om ze te troosten. Ze hebben hun best gedaan.'

De Wassenaarse uitvinder won met zijn uitvinding prijzen op grote uitvindersbeurzen in Duitsland en de Verenigde Staten. Bovendien zijn er volgens Pavlik over de hele wereld ruim honderdduizend exemplaren verkocht. De jury van de scholierenwedstrijd had daarom beter moeten en kunnen weten, zegt de uitvinder.

Hij prijst zijn eigen vinding aan als een uitstekend product. Ingewijden in de paraplu-wereld denken daar echter anders over. Bedrijfsleider T. Lammerts van parapluwinkel Laboyrie in Den Haag (`al een eeuw úw adres') piekert er niet over de onomklapbare paraplu in zijn assortiment op te nemen. ,,Vooral de sterkte van de baleinen bepaalt of een paraplu omklapt. Gaatjes en andere snufjes leiden alleen maar de aandacht van af van die krachtige baleinen.'

Lammerts heeft wel eens een exemplaar onder ogen gezien. ,,Ik was er niet enthousiast over, laat ik het zo formuleren. Ook moet de klant er een hoge prijs voor betalen, want duur zijn zulke ontwerpen wel.' Bovendien wil iedere klant volgens Lammerts tegenwoordig een opvouwbare paraplu. ,,En gaatjesparaplu's zijn weer niet opvouwbaar.'

Groothandel Knirps Benelux in Tilburg, het bedrijf dat paraplu's importeert en doorverkoopt aan winkeliers, heeft ook geen behoefte het ontwerp van Pavlik te verkopen. ,,Je komt het af en toe op beurzen tegen. Wij zijn ook wel eens aangeschreven door die uitvinder', zegt directeur H. van Druenen.

Toch zal Knirps er niet toe overgaan de uitvinding te verkopen. ,,Er zijn veel betere uitvindingen gedaan. De laatste tijd wordt er bijvoorbeeld glasvezel in de baleinen verwerkt, wat de paraplu vele malen sterker maakt.'

Pavlik vindt de houding van de Nederlandse fabrikanten `puur opportunisme'. ,,Dit ontwerp is inderdaad duur, maar de kwaliteit is dan ook erg goed. Dat de vakhandel er niet aan wil, begrijp ik niet. Misschien heeft mijn product een aanloopperiode nodig.'

Pavliks uitvinding is tot nu toe alleen als relatiegeschenk verkocht. ,,Jammer', aldus Pavlik. ,,Het een typisch product voor de Blokker.'