MORGAN HERITAGE

Dat platen maken niet eenvoudiger is dan een zaal vermaken bewijst de rasta-familie Morgan die nu met succes door Europa toert. Zo zingt papa Denroy op zijn in Brooklyn opgenomen cd Salvation bij vlagen zo vals dat je je afvraagt of er iets mis was met zijn koptelefoon. Dat vrijwel alles op een disco-manier is voorgefabriekt en de teksten stijf staan van moralisme maakt het er niet beter op.

Een succesvol opvoeder is Denroy wel, zo blijkt uit Reality Check van de groep LMS waarin de jongsten van het gezin zich verenigd hebben. Want behalve van `emo-sjun en crea-sjun' lijken deze net als pap alles te weten van Haile Selassi, Jericho en andere heiligheden van de reggae-religie. Dat LMS zich ook wijdt aan rap en arrenbie is begrijpelijk. Wie in Amerika groot wil worden kan niet over Babylon, Israel en Ethiopië blijven zeuren.

Achter sommige stukken op deze cd's staat `Heritage crew', een verwijzing naar de Morgan Heritage, het negenkoppig familie orkest, inclusief Denroy en LMS. Op Don't Haffi Dread van deze Heritage vindt men alle genoemde stijlen terug. In Trading Jah Road gaat het, Bob Marley indachtig, van `frustra-sjun' via `revolu-sjun' naar `libera-sjun', op een beat die naar ska neigt. De ontspannen titelsong verklaart misschien waarom deze Morgans het live zo goed doen bij alle gezindten. Want van `majesty' en `royalty' tot `trinity' en `divinity' belooft dit liedje ook heil voor reggae-heidenen: `You don't have to dread to be Rasta/ This is not a dreadlocks thing/ Divine conception of the heart'. Ook kaal of met watergolf is men dus welkom bij de Morgan Heritage op 22/3 in het Utrechtse Tivoli en 23/3 De Kade in Zaandam.

Morgan Heritage: `Don't Haffi Dread` (Heartbeat 20623), Denroy Morgan: Salvation (idem 20624), LMS: Reality Check (idem 20621). Distr. Munich.