Londen wil op termijn samen met Euronext

De fusie tussen de beurzen van Amsterdam, Brussel en Parijs is ,,een welkome stap op weg naar consolidatie van de Europese beurzen, waarvan de Londense beurs op termijn deel wil uitmaken''. Dat zegt een woordvoerder van de London Stock Exchange (LSE) in een reactie op de plannen van de drie beurzen voor een vergaande samenwerking en taakverdeling.

De fusie gisteren in Londen officieel werd aangekondigd, is volgens de LSE-woordvoerder ,,geen bedreiging'' voor de eerder afgesproken samenwerking tussen de acht grootste Europese beurzen, waaronder die van Londen en Frankfurt. ,,Wij hebben ons publiekelijk vastgelegd op een pan-Europees marktmodel dat met één handelssysteem werkt''. Euronext ,,effent juist het terrein'' voor Londense deelname, aldus de woordvoerder.

De drie beursen hebben op hun beurt gezegd open te staan voor Londense deelname. Mogelijk komt die er in etappes, bijvoorbeeld door eerst de Londense handel in opties en derivaten bij Euronext onder te brengen. Liffe, de Londense derivatenbeurs die gescheiden van de LSE opereert, zei gisteren een ,,begin'' te hebben gemaakt met onderhandelingen over toetreding tot Euronext. Liffe staat onder druk van de Zwitsers/Duitse schermenbeurs Eurex.

Vorige week besloten de 298 leden van de LSE de beursorganisatie om te zetten van een vereniging in een vennootschap.