KNVB bekijkt spelersfondsen

De KNVB vindt de opmars van spelersfondsen waarbij sponsors kunnen verdienen aan de handel in spelers een gevaarlijke ontwikkeling als dat leidt tot beïnvloeding van het transferbeleid van een club.

Dat zegt voorzitter H. Kesler van de voetbalbond in reactie op een inventarisatie van de relaties tussen sponsors en voetbalclubs, afgelopen zaterdag in deze krant. Daaruit bleek dat de meeste clubs uit de eredivisie voor de aankoop van voetballers een spelersfonds hebben opgericht of daarmee bezig zijn. Bij zeker zeven clubs kunnen deelnemers in zo'n fonds – particulieren en bedrijven – verdienen aan de doorverkoop van spelers.

,,Ik ben er mordicus tegen als de directie van zo'n fonds bepaalt wanneer een speler verkocht gaat worden'', zegt Kesler. De KNVB gaat zich verdiepen in het fenomeen door de reglementen van spelersfondsen op te vragen. Op dit moment wil Kesler ,,geen banvloek'' uitspreken. ,,We moeten oppassen dat de KNVB niet de strenge bovenmeester gaat spelen. Pas als er sprake is van misstanden of misverstanden zullen we actie ondernemen.''

Kesler verwacht dat de beïnvloeding van het sponsors op het transferbeleid mee zal vallen. Het veto-recht bijvoorbeeld waar financiers van MVV-spelers over beschikken als een speler `onder boekwaarde' wordt verkocht, noemt Kesler ,,een wassen neus''. De KNVB-voorzitter zegt dat de belangen van financiers en clubs juist vaak synchroon lopen. ,,Als je zo'n speler niet verkoopt, is hij straks misschien wel helemaal niets meer waard.''

Voorzitter Theo van Seggelen van de spelersvakbond VVCS is het daar niet mee eens: ,,Als financiers een veto hebben, ben je al bezig beleid te maken.'' Van Seggelen vindt de opmars van dit soort spelersfondsen ,,zeer gevaarlijk'' voor het voetbal. ,,Je geeft clubs zo in handen van speculanten die over de rug van spelers geld willen verdienen. Je moet zeer zorgvuldig zijn met de balans tussen technisch beleid en commercie. Spelersfondsen betekenen een ernstige verstoring van die balans.''

Volgens de VVCS zijn spelersfondsen ook juridisch niet houdbaar. Sinds het Bosman-arrest zijn spelers niets meer waard. Door spelers langere contracten met hoge afkoopsommen aan te bieden wordt een soort kunstmatige waarde op de balans gecreëerd waardoor spelersfondsen volgens Van Seggelen lege hulzen zullen blijken te zijn. Bonden als de VVCS ondernemen al actie bij de Europese Commissie en de FIFA om die afkoopsom-praktijk aan de kaak te stellen.

    • Jaco Alberts
    • Karel Berkhout