Internationaal

LONDEN

Hoe gevoelig de Europese beurzen geworden zijn voor schommelingen van de zogenoemde TMT-aandelen (technologie, media en telecommunicatie) bleek vanmorgen eens te meer. Hoewel in de VS het Dow-Jonesgemiddelde met 0,8 procent steeg, was het de koersval van de Nasdaqindex met 3,9 procent die de dreun uitdeelde. In Londen moesten vooral telecomaandelen terug, maar ook Internetaandelen hadden het zwaar te verduren. Baltimore Technologies, een Internetbeveiligingsonderneming, viel met ruim 10 procent en het vorige week met veel ophef gelanceerde Lastminute.com zakte tot 350 pence, ver onder de introductieprijs van 380 pence en het koersrecord van 555 pence. De FTSE-index was 0,9 procent lager op 6.564 punten.

FRANKFURT

In Frankfurt viel de Neuer Markt, waar morgen Lycos Europa wordt genoteerd, met 2 procent. Voor Lycos, dat voor maximaal 24 euro per aandeel wordt geintroduceerd, werd vanmorgen nog 34 euro op de grijze markt betaald, maar dat zakte terug naar 28 euro rond het middaguur. De DAX-index was 1,4 procent lager op 7.766 punten.

PARIJS

TMT-aandelen, waaronder Lagardere, Equant en Thomson waren de slachtoffers van de Nasdaqzwakte vanmorgen. Ook France Telecom moest 1,2 procent omlaag. De CAC-index was 1,2 procent lager op 6.275 punten.

TOKIO

Het Nikkeigemiddelde sloot op 19.602 punten, 0,18 procent hoger dan het voorgaande slot. In Taiwan stegen de koersen met 5,5 procent. Zuid-Korea eindigde 2,2 procent hoger, Hongkong daalde 0,2 procent en in Australië stegen de aandelenkoersen met 0,4 procent.

NEW YORK

Een uitverkoop van Internetfondsen heeft gisteravond gezorgd voor een forse daling van de Nasdaqindex, die met 3,9 procent zakte tot 4.610 punten.

Het Dow-Jonesgemiddelde steeg met 85 punten (0,8 procent) tot 10.680. Niet de gebruikelijke renteperikelen – het Amerikaanse centrale-bankenstelsel (Fed) vergadert vanavond – maar de vrije val van de Nasdaqindex hield Wall Street in de greep. Die werd vooral veroorzaakt door het populaire `e-zine' Barron's dat voorspelde dat ten minste 51 van 207 onderzochte Internetbedrijven binnen twaalf maanden op zwart zaad komt te zitten.

Internetbedrijven moesten het daardoor zwaar ontgelden. Dat gold ook voor populaire aandelen als Amazon.com en Internetinvesteerder CMGI. Toch doken de start-ups, nog jonge bedrijfjes, het verst in de min. Buy.com verloor 16 procent en software-ontwikkelaar eGain liefst 18 procent.