Hygiëne scholen laat te wensen over

De meeste basisscholen zijn niet schoon genoeg. Een op de drie klaslokalen en bijna de helft van de trappen zijn vies. Slechts een op de tien wc's is goed gereinigd. Dit blijkt uit een onderzoek onder 92 basisscholen dat staatsecretaris Adelmund (Onderwijs) gisteren naar de Tweede Kamer stuurde.

Volgens de onderzoekers krijgen de scholen voldoende geld van het ministerie voor de schoonmaak, maar controleert het schoolbestuur de schoonmaakbedrijven slecht, waardoor die zich vaak niet aan de afspraken houden. Bovendien blijkt uit eerder onderzoek dat het merendeel van de scholen minder geld voor schoonmaak uitgeven dan daarvoor beschikbaar is.

G. Huis van de Besturenraad voor protestant-christelijk onderwijs kan zich voorstellen dat sommige scholen schoonmaakgeld voor andere zaken gebruiken, omdat ze moeten schipperen met het krappe budget dat ze krijgen. ,,Dan kan het voorkomen dat ze kiezen voor een nieuwe bureaustoel voor een leraar en dan, helaas, een keer minder het lokaal moppen.''

J. Mannessen, directeur van de basisschool Andries van der Vlerk in Hoogvliet krijgt voor 370 leerlingen 42.000 gulden per jaar. ,,Dat lijkt een hoop geld, maar in praktijk kan ik daarvan twee man twee uur per dag laten schoonmaken.'' En dat is te weinig voor onder meer 13 lokalen, een gymzaal, gangen (waar uit plaatsgebrek ook wordt gewerkt), een handenarbeidlokaal, leraren- en directiekamers en de toiletten, stelt hij.

Mannessen: ,,Kleuters werken en spelen veel op de vloer, dus moet die elke dag schoon. Net als de wc's, want kleine jongetjes plassen geregeld naast de pot.'' Die zaken kunnen volgens hem meer prioriteit krijgen door met schoonmakers af te spreken hooggelegen randen en richels vaker over te slaan en ramen minder te lappen.