Hervorming Franse fiscus ingetrokken

De Franse minister van Economie en Financiën, Christian Sautter, heeft gisteravond onder druk van ,,het hardnekkige verzet van de vakbonden'' zijn plannen ter hervorming van de belastingdiensten ingetrokken.

Dit besluit is een zware nederlaag voor de regering van premier Lionel Jospin, die vernieuwing van de overheidsdiensten als de kern van zijn politieke programma ziet. Vandaag circuleerden beruchten in Parijs als zou Sautter overwegen af te treden.

De intrekking van de plannen is het gevolg van steeds scherpere, door de vakbonden op touw gezette acties sinds de bekendmaking van het hervormingsprogramma twee maanden geleden. De regering-Jospin heeft uiteindelijk moeten zwichten omdat ook in het onderwijs acties aan de orde van de dag zijn en omdat de premier vandaag zijn plannen ter harmonisatie en hervorming van de pensioenregelingen, een politiek uiterst gevoelige kwestie, bekend zal maken.

De hervorming van de belastingdienst, de eerste grote operatie in het hervormingsprogramma, is het geesteskind van de vorige, wegens beschuldigingen van fraude afgetreden minster van Financiën, Dominique Strauss-Kahn. Hij wilde de twee aparte diensten, de Algemene Belastingdienst en de Comptabilité Publique (staatsboekhouding), samenvoegen om de hoge kosten te drukken en de dienstverlening te verbeteren. Maar de plannen zouden ten koste gaan van werkgelegenheid in de sector, wat voor de bonden onaanvaardbaar was. Zij organiseerden stiptheidsacties, demonstraties en twee ,,zwarte donderdagen'', waarop in het hele land meer dan de helft van de belastingdiensten gesloten waren.

De belastingbonden voelden zich gesterkt door de concessies die Jospin vorige week deed aan de onderwijssector en door de oproep van socialistische Kamerleden, twee weken, geleden om de hervorming te ,,bevriezen''. De bonden zijn ,,zeer tevreden'' met de intrekking van het hervormingsprogramma, maar dringen tegelijkertijd aan op ,,modernisering'' van de dienst.