GESMOORDE VENKELKNOL

Er zijn vele verschillende gerechten die alleen maar lekkerder worden als ze pas de dag nadat ze bereid zijn gegeten worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een lekkere stoofpot, bolognesesaus of in rode wijn gestoofde peren. Dit recept voor gesmoorde venkelknollen is ook een van deze gerechten. Serveer dit bijgerecht warm, bijvoorbeeld bij gegrilde vis of gegrilde varkens-, lam- of kalfskarbonades. U kunt het echter in wat warmere tijden ook op kamertemperatuur als onderdeel van antipasti serveren.

Snijd de venkelknollen bij en verwijder eventuele lelijke buitenbladen. Snijd de knollen in de lengte doormidden en verwijder de harde kern. Zet even weg.

Pel de ui en snijd in dunne plakken. Pel de tenen knoflook, snijd ze in de lengte doormidden en verwijder eventueel de groene kiem. Hak de tenen knoflook fijn.

Verhit de olijfolie in een grote vuurvaste ovenschaal op een laag vuur. Doe er de ui en knoflook en laat ze onder af en toe omscheppen gaar fruiten. Schep er de kruiden, het citroensap en royaal zout en peper door. Schik er de gehalveerde venkelknollen naast elkaar in en giet er zo veel water of groentebouillon gemaakt van een bouillonblokje over dat ze net bedekt zijn. Leg er een cartouche op (een vel vetvrijpapier van dezelfde grootte als de schaal waarvan u in het midden een cirkeltje hebt uitgeknipt zodat de stoom kan ontsnappen).

Breng aan de kook en zet de schaal dan circa 1 tot 1 uur in een op 180° C voorverwarmde oven, of tot de venkelknollen volledig gaar zijn. Neem ze uit de oven en dien op, of laat ze in het smoornat afkoelen en bewaar ze in het smoornat in de koelkast.