Galeriehouder uit verzekering gezet wegens diefstallen

De Haagse galerie Smelik & Stokking zoekt een nieuwe verzekeraar. Het kunsthuis wordt volgende maand uit de lopende diefstalverzekering gezet omdat het eind vorig jaar een golf van diefstallen te verduren kreeg. In de laatste drie maanden van 1999 werd Smelik & Stokking elf maal beroofd tijdens openingstijd. ,,In een week was het zelfs driemaal raak'', aldus eigenaar J. van Munster. Hij schat de totale schade op ruim een ton.

De diefstallen waren voor Van Munster aanleiding om fors te investeren in de beveiliging van zijn twee galeries aan het Noordeinde. Er werd camerabewaking ingesteld, de schilderijen zijn met sloten aan de muur bevestigd en beelden aan de sokkels vastgeplakt. Ook worden klanten nu door personeel naar buiten geleid en staat het kunsthuis via een portofoon in verbinding met de circa twintig andere galeries aan het Noordeinde.

Voor verzekeraar AON was dat niet genoeg, zo ondervond Van Munster. Met een briefje werd hem tot zijn verbazing meegedeeld dat de verzekering niet wordt verlengd: ,,Sinds we begin dit jaar deze maatregelen hebben genomen is er niets meer gebeurd.'' (ANP)