Elisabeth 2

Triest vind ik het, dat een overlevende van de gruweldaden door nazi-Duitsland begaan tijdens WO-II, bij een avondje uit – gezellig naar de musical –, totaal ontwricht en gekwetst na afloop naar huis moest gaan.

Triest vind ik het, dat Joop van den Ende als antwoord op haar schrijven zoals ze zelf zei, nachtmerrieavond, stelt, dat, ondanks z'n oprechte excuses, de scène over nazi-Duitsland gehandhaafd blijft in de musical, daar het opkomende fascisme een belangrijk onderdeel is van het leven van keizerin Elisabeth.

Ik heb begrepen, dat de musical gaat over het leven van keizerin Elisabeth van Oostenrijk, bijgenaamd Sissi. Zij leefde van 1837 tot 1898. Het nazi-Duitsland was van een veel later tijdstip (na 1933).

Verwart men bij Van den Ende Theaterproducties het fascisme niet met het anarchisme? Het anarchisme kwam aan het eind van het leven van de keizerin sterk op. (Zo is zij vermoord door een Italiaanse anarchist).

Het fascisme daarentegen begint vooral tot bloei te komen na 1918. In de tijd van keizerin Elisabeth schreef men al wat fascistische ideeën op, maar deze bereikten bij lange na de mensen niet. Het tijdstip hiervoor was te vroeg.

De Hitlergroet in de musical? Hitler werd geboren op 20 april 1889 en hij was in Elisabeths tijd nog maar een klein jongetje.