Brouwer Scottish & Newcastle grijpt initiatief

De Britse brouwer Scottish & Newcastle koopt Kronenbourg, de bierdivisie van het Franse Danone. Daardoor krijgt Heineken er een serieuze concurrent bij. Tot de verliezers horen de Belgen van Interbrew.

Heineken was tot gisteren op afstand de grootste bierbrouwer van Europa, gevolgd door het Deense Carlsberg. Maar nu het Britse Scottish & Newcastle (S&N) de meeste bieractiviteiten van het Franse zuivelconcern Danone overneemt voor zo'n 6 miljard gulden, ontstaat een krachtige nummer twee, die Heineken in Europa in grootte nadert. De nieuwe Brits-Franse combinatie krijgt een omzet van ongeveer 10 miljard gulden en wordt marktleider in Groot-Brittannië en Frankrijk en de nummer twee in België en Italië.

Scottish & Newcastle is de grootste Britse brouwer met onder meer de merken Foster's, John Smith's Bitter en Newcastle Browne Ale. De overname gebeurt in twee stappen (tot uiterlijk 2003) maar gaat Danone uiteindelijk ongeveer 18 miljard Franse frank (6 miljard gulden) opleveren in contanten, dividenden en aandelen S&N. Danone is eigenaar van Kronenbourg, met een marktaandeel van ruim 40 procent de grootste bierbrouwer van Frankrijk. Kronenbourg brouwt, behalve het gelijknamige pils, ook de biermerken 1664 en Kanterbräu. Het concern is verder eigenaar van het Belgische Alken Maes (van de biermerken Christal Alken en Maes Pils), de nummer twee in België achter Interbrew. Ook het belang van 24 procent in het Italiaanse Birra Peroni, de nummer twee in Italië na Heineken, gaat naar de Britten. De bieractiviteiten van Danone in China blijven buiten de overeenkomst.

Danone heeft daarnaast nog een belang van 33 procent in de nieuwe Spaanse fusiecombinatie van San Miguel en Mahou, in Spanje de nummer twee achter Heineken. Volgens Danone kan deze deelneming ,,in de toekomst een waardevol onderdeel zijn van de alliantie met Scottish & Newcastle''.

De Brits-Franse overeenkomst is een teleurstelling voor Interbrew, de Belgische brouwer van onder meer Stella Artois, Hoegaarden, Jupiler, Leffe, Dommelsch en Oranjeboom. De Belgen hebben naar eigen zeggen een ,,eerlijk bod'' uitgebracht op de bieractiviteiten van Danone, maar moeten hun nederlaag erkennen. Heineken is nooit in de race geweest omdat de brouwer in Frankrijk al een marktaandeel van 33 procent heeft. De mededingingsautoriteiten zouden een aankoop van Kronenbourg verbieden.

Er waren al langer speculaties dat Danone zijn bierdivisie wilde afstoten om zich te concentreren op hun drie hoofdactiviteiten: zuivel, mineraalwater en koekjes. Danone kocht bijvoorbeeld onlangs een waterbedrijf in de VS voor 5 miljard Franse franc.Voor de financiering van de transactie kan Scottish & Newcastle de opbrengst gebruiken van het te verkopen Center Parcs.