Bond bezorgd over uranium

Nederlandse KFOR-militairen werken nabij hun bases Prizren en Orahovac in Kosovo in een gebied waar vele duizenden verschoten granaten en kogels liggen die met verarmd uranium verhard zijn. Dit heeft de militaire vakbond Acom opgemaakt uit een brief die de NAVO op 7 februari heeft gestuurd aan Kofi Annan, secretaris-generaal van de VN. Deze minutie, 31.000 stuks, is in de Kosovo-acties van de NAVO vorig jaar gebruikt tegen Servische tanks door vliegtuigen van de Amerikaanse luchtmacht. De bond verwijt Defensie niets te hebben gemeld over de aanwezigheid van zulke verschoten munitie in Kosovo en de risico's daarvan voor KFOR-militairen. De Tweede-Kamerfracties van GroenLinks en de SP hebben er gisteren schriftelijke vragen over gesteld en willen weten of er een medisch onderzoek komt. Volgens Defensie is uit onderzoek geen besmettingsgevaar gebleken.