Beursgang levert KPN Mobile 10 mrd euro op

De divisie Mobiele telefonie van KPN wil bij de beursgang begin mei 8 tot 10 miljard euro aan nieuw kapitaal binnenhalen. Dat heeft algemeen directeur D. Karsten gisteren gezegd in een presentatie van de beursplannen van KPN Mobile, zoals het nieuwe bedrijf is gedoopt.

KPN bezit nu 100 procent van de aandelen van KPN Mobile. Welk aandeel het concern na de beursgang behoudt is onduidelijk; analisten rekenen op 80 tot 51 procent. Tegelijk met de voorbereidingen van de beursgang zet het KPN-bestuur besprekingen voort met andere aanbieders van mobiele telefonie.

Bestuursvoorzitter P. Smits bevestigde gisteren de interesse van KPN voor het Britse Orange (te verkopen door Vodafone/Mannesmann) en het Franse Vivendi. ,,Wij hebben vorige week nog met Vivendi gesproken'', aldus Smits. Volgens Smits zou Vivendi een passende partner zijn, omdat het bedrijf zijn strategie baseert op ,,Multi Access Portal-denken'', een strategie waarbij een telecombedrijf diensten levert via verschillende kanalen, zoals conventionele telefoonlijnen, snelle digitale telefoonlijnen en zaktelefoons.

De omzet van KPN's Nederlandse mobiele-telefoonbedrijf groeide in 1999 met 26 procent tot 3,5 miljard gulden. Die groei is het saldo van 35 procent lagere prijzen en 61 procent hoger gebruik.

Voor afschrijvingen en rentelasten realiseerde KPN in Nederland een resultaat van ruim één miljard gulden. Na afschrijvingen blijft daarvan 678 miljoen gulden over, en ook na aftrek van rentelasten resulteerden volgens financieel bestuurder M. Henderson nog zwarte cijfers. ,,De nettowinst [van KPN Mobiel in Nederland] was in 1999 duidelijk positief.''

Internationaal zag KPN zijn omzet uit mobiele telefonie explosief groeien tot 332 miljoen gulden. Het Belgische KPN Orange, in september begonnen, had eind vorig jaar 81.000 klanten. Het Indonesische Telkomsel had er één miljoen, de mobiele-telefoniedochters in Oekraïne en Hongarije respectievelijk 185.000 en 667.000 abonnees.

Het vorig jaar overgenomen E-Plus (nog niet meegeteld in de omzet van KPN Mobile) telde eind 1999 3,8 miljoen abonnees.

GOUDEN KETENS: pagina 18