Belgrado: moord op ex-militiechef

In Belgrado is gistermiddag de vroegere militieleider en mafioso Branislav Lainovic vermoord. De dader schoot de 46-jarige Lainovic voor een hotel neer en vluchtte.

De moord is de derde spectaculaire moord in Belgrado dit jaar, na die op oud-militieleider en mafiabaas Zeljko Raznjatovic alias Arkan op 15 januari en die op de Joegoslavische minister van Defensie Pavle Bulatovic op 7 februari.

Branislav Lainovic alias Dugi (`de Lange') leidde tijdens de oorlog in Kroatië in de tweede helft van 1991 de paramilitaire groep Servische Garde, die was opgericht en werd gefinancierd door de Servische Vernieuwingsbeweging SPO, de politieke partij van Vuk Draškovic. De Servische Garde vocht vooral in de Krajina tegen de Kroaten. De groep werd in 1993 opgeheven. Lainovic was de laatste van de drie commandanten die de SPO-militie in de twee jaar van haar bestaan heeft gehad. Zijn beide voorgangers zijn eerder vermoord.

Na 1991 begaf Lainovic zich in zaken. Hij beheerste de belangrijkste mafiastructuren in Novi Sad, de hoofdstad van de Vojvodina in het noorden van Joegoslavië, waar hij een populaire discotheek, een restaurant en een keten van kiosken bezat. Hij bezat ook een hotel in Marbella in Spanje en een hotel in Amsterdam. In 1992 ontkwam hij aan een moordaanslag in Novi Sad.

Twee maanden geleden werd Lainovic door de politie verhoord in verband met de moord op Arkan, een van zijn meest prominente vijanden. Na de moord op Arkan zei hij dat ,,ik niet kan begrijpen waarom men loftuitingen neerschrijft over een man die alle geboden van de orthodoxe kerk heeft overtreden, net als alle menselijke en morele geboden'.

De moord op Lainovic is waarschijnlijk een afrekening in het schemergebied tussen politiek en criminaliteit. Ooggetuigen hoorden drie schoten en zagen een man in een rode trui wegrennen. Lainovic werd door twee kogels getroffen, waarvan een hem in het hoofd raakte. (Reuters, AP, AFP)