Basf neemt Amerikaans bedrijf over

Het Duitse chemiebedrijf Basf heeft American Cynamid, de chemiedochter van American Home Products, gekocht voor 3,8 miljard dollar (8,6 miljard gulden). Hiermee zal het Duitse bedrijf zijn omzet in gewasbeschermingsmiddelen naar verwachting verhogen van 1,9 miljard dollar in 1999 tot 3,6 miljard dollar in 2000.

De aankoop van American Cynamid is een antwoord op de verschuivingen in de chemische industrie. AstraZeneca en Novartis kondigden een aantal maanden geleden aan dat ze hun chemie-activiteiten onderbrengen in een nieuw bedrijf, Syngenta. Met een jaarlijkse omzet van 7,9 miljard dollar en een aandeel van 24 procent in de wereldmarkt van gewasbeschermingsmiddelen, die 29 miljard dollar waard is, wordt Syngenta veruit het grootste chemiebedrijf ter wereld. Monsanto en Pharmacia & Upjohn brengen hun chemie-activiteiten na hun aangekondigde fusie waarschijnlijk ook in een apart bedrijf onder.